САЩ и Китай сключиха ново търговско споразумение, но конфликтът остава

4
780

На 22 март 2018 година Белият дом заяви, че е приключило 7-месечното разследване на особеностите на китайската търговия и обвини КНР в редовна и непрекъсната кражба на интелектуална собственост и валутни манипулации, чрез които цените на китайските стоки стават по-ниски. За да изравни търговския баланс с Китай, Тръмп повиши импортните мита на китайските стоки на обща цена 50-60 милиарда долара, като митата за стоманата станаха 25%, а на алуминия – 10%. По този начин бе поставено началото на търговската война с Китай, която продължава и до днес.

Това противопоставяне на търговските сили доведе до огромни икономически загуби, най-вече за технологичните компании. Най-много пострада китайският технологичен гигант Huawei, който изглежда случайно се озова в центъра на конфликта.

А сега, на 15 януари тази година, САЩ и Китай подписаха търговско споразумение, което е първата фаза от решаването на конфликта. Това съвсем не е край на търговската война, а само първата стъпка към изглаждането на 18-месечния спор, който съществено забави световната икономика с всички протичащи от това негативни последствия.

По време на специална церемония, състояла се в Белия дом, новото търговско споразумение не подписано от президента на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на Китай Лю Хе.

Споразумението включва осем точки, засягащи въпроси за защитата и осигуряването на правата на работещите в Китай американски компании; стремителния ръст на продажбите на китайските продукти в САЩ и други.

По-конкретно, в рамките на това споразумение се осигурява увеличението на износа на американски стоки в Китай на обща сума $200 милиарда в продължение на две години, както и намаляването на американските мита само за някои китайски стоки. Няма да има предвиденото преди време повишение на митата за смартфони, играчки и лаптопи, произведени в Китай. Отделно до 7,5% пада митото за плоски телевизори, безжични слушалки и обувки, но на сума до $120 милиарда.

В същото време митото от 25% остава в сила за промишлените стоки с обща сума $200 милиарда. Остава в сила и китайското мито за определени американски стоки с обща сума $100 милиарда.

При подписването Тръмп заяви, че това търговско споразумение ще бъде най-голямото в историята и че едно не толкова отдалечено бъдеще възнамерява да посети Китай.

Като цяло, пазарните и финансовите експерти приеха сравнително хладно тази новина. Но постигнатото може да се счита за важна стъпка в процеса на регулиране на този конфликт, особено като се има предвид, че преговорите се водят от 2018 година, а през 2019 година бяха спрени по инициатива на Тръмп.

Осъждането на втората фаза на тези преговори започва веднага след подписването на документите по първата фаза. Според неофициална информация, очаква се Huawei да бъде важна част от втората фаза.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stormofblood
stormofblood

Хубава новина…дано паднат цените сега

Активират skynet воена мрежа
Активират skynet воена мрежа

Цените скачат!

БГ трябва да плаща за некви кибер неща които ще пазят чрез пво някъде си с център талин по документ, но се подписва от базат норфолк и се бърза много.

news.
bg/politics/pravitelstvoto-odobri-2-memoranduma-za-integrirana-pvo-na-nato.html?utm_source=money.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar

Император Палпатин
Император Палпатин

Поробените да плащат пво`то инъче ще бъдат 👊👊👊.

Ако Империята почне да плаща къде ще му излезе края?

Efix
Efix

Обградиха Китай с военни бази и сега си спасяват икономиката…