Слуховете от тази седмица, че САЩ може да променят отношението си към Huawei определено прозвуча положително за плановете за глобалното разпространение на 5G и световната икономика, но тази седмица достигна новина, която по-скоро отвежда на мисълта, че стопляне на отношенията между Вашингтон и китайската компания може и да няма.

Внесено тази седмица в американския сенат проектопредложение от Марк Рубио и Джон Корнин, иска от федералното правителство да забрани на компании от черния списък на Вашингтон да купува, продава и ползва американски лицензи, предава The Wall Street Journal. Huawei все още присъства във въпросния „черен списък“, според някои медии, въпросното предложение е насочено именно към китайската компания.

Самото предложение на Рубин и Корнин може да бъде прието не и без помощта на самите Huawei. Още след началото на бурята между администрацията на Тръмп и компанията Huawei поиска от американския телеком Verizon да започне да плаща за над 200 патента, повечето от тях, свързани с 5G, които се държат от китайската компания. Но Verizon съвсем не са единствените, които бяха заплашени от Huawei. Компанията, която е собственик на повечето от т.нар. „съществени стандартни патенти“, свързани с 5G, заплаши да иска повече пари за използване на технологията, свързана с тях от страна на американските компании.

Без съмнение, бъде ли прието въпросното предложение, спорът между Белия дом и Huawei ще се разгори с нова сила, във време, в което американският президент Доналд Тръмп дава сигнали, че е готов на отстъпки.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Тръмп като се наспи и му идва друг акъл.
Как може да се вярва на такъв.

п.п. Статията относно Hongmeng проверена ли е достоверността ѝ или ни „хвърляте“ в джаза?