fbpx
1.6 C
София

САЩ може да заведе дело срещу Omegle, след като 11-годишно момиче стана жертва на сексуален тормоз

Най-четени

Чат услугата Omegle може да стане обект на сериозен съдебен процес в САЩ, след като нейната система за свързване на потребителите в чат стаи, свърза 11-годишно момиче с мъж, който след това я малтретирал сексуално. Окръжен съдия от Портланд, Орегон, казва, че компанията може да носи съдебна отговорност за подобни грешки от нейната система, тъй като законодателството на САЩ не освобождава компанията от отговорност за действията на нейните потребители. Обикновено технологичните платформи са освободени от отговорност за престъпления и нарушения, извършени от потребителите им, по силата на известния Раздел 230. Но според съдията от Портланд, Omegle попада сред изключенията.

Исковата молба, по която предстои да бъде образувано съдебно дело срещу Omegle в САЩ, е подадена в края на миналата година, след като 11-годишното момиче, за което стана дума по-горе, преживява сексуален тормоз, срещайки се с мъж, с който е започнала да комуникира в платформата. По презумпция можем да си зададем въпроса каква е вината на Omegle и с какво компанията е отговорна за този случай, но всъщност според действащото законодателство в САЩ тя може да носи съдебна отговорност за нещастния случай, тъй като системата ѝ изглежда не е била достатъчно добре проектирана, вследствие на което е допуснала този случай. Така отговорността, която Omegle може да носи, не касае съдържанието и дейността на потребителите, за което е освободена от съдебни санкции по силата на Раздел 230, а се отнася до системата и алгоритмите, които самата компания е разработила и предлага на потребителите чрез платформата си.

„Разбираме, че технологичните платформи се сблъскват с много несъвършенства и няма как да предвидят превантивно всеки един инцидент. Но това, което със сигурност Omegle е можела да направи, е да проектира своя продукт по различен начин, като например да възпрепятства системата си да свързва малолетни и възрастни. В крайна сметка компанията може да носи съдебна отговорност за това, че дизайнът и работата на нейните продукти са довели до това единадесетгодишно момиче да попадне в ръцете на сексуален хищник в края на тридесетте си години“.

Omegle не единствената компания, която може да се окаже ответник по съдебен казус, в резултат на престъпления и нарушения, извършени от нейните потребители заради технологичните услуги, които предлага. Snap също може да бъде изправена пред подобна отговорност, тъй като се твърди, че нейният филтър за изображения, който показва скоростта на движение на потребителите, докато шофират, предлагаш се в приложението Snapchat, може да стане причина за множество катастрофи и нещастни инциденти, тъй като насърчава потребителите да карат с превишена скорост.

Разбира се, това не означава непременно, че двете компании ще бъдат осъдени и ще заплатят огромни глоби заради работата на платформите им. Ако съдебните процеси срещу тях влязат в ход, те ще отнемат изключително дълго време и по тях ще бъде необходимо набиране на огромно количество доказателствен материал и правна аргументация. Но това, че компаниите не са освободени по силата на Раздел 230 от съдебна отговорност за действието на потребителите им, означава, че потенциалните дела няма да бъдат прекратени още в най-ранната си фаза, тъй като биха били обявени за правно недопустими за разглеждане.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини