САЩ може да спрат да дават разузнавателни данни на страни, които използват Huawei

0
218

Американските депутати представиха законопроект, който ще прекрати споделянето на разузнавателна информация със страни, които разчитат на оборудването на китайския мобилен технологичен гигант Huawei за изграждането на своите 5G мрежи.

Законопроектът беше депозиран от сенатор Том Котън, който настоятелно призова съюзниците на САЩ да разгледат внимателно последиците от отношенията с Huawei, когато става въпрос за тяхната национална сигурност, казвайки в изявление:

„Съединените щати не трябва да споделят ценна разузнавателна информация със страни, които позволяват на събирателната служба на Комунистическата партия на Китай да работно свободно в рамките на техните граници в лицето на Huawei. Призовавам нашите съюзници по света внимателно да обмислят последствията от отношенията с Huawei върху техните национални интереси.“

Забраната на Huawei

САЩ са движеща сила на глобалната кампания срещу китайската компания, като депутатите на страната твърдят, че корпорацията може да бъде използвана за шпиониране на гражданите от Комунистическата партия в Пекин. Миналата година САЩ дори поставиха Huawei в черния търговски списък, позовавайки се на опасения за националната сигурност, въпреки че от дружеството многократно отрекоха тези твърдения, а от правителството на САЩ не са представили нито едно доказателство, с което да подплатят обвиненията си.

Законопроектът на сенатора Котън е последният от поредицата ходове на американските политици, насочени към убеждаване на съюзниците на страната да следват примера ѝ и да забранят Huawei да присъства на тяхна земя. Докато някои държави като Австралия и Япония вече са взели решения да забранят използването на китайската фирма за своите мобилни мрежи, Великобритания и Германия все още не са издали окончателно становище. Припомняме, че по-рано в средата на 2019 г., САЩ заплаши Германия с много тежки последици и санкции, ако откаже да забрани Huawei и да не изгражда своите мобилни мрежи от пето поколение с техни базови станции, което според мнозина критици по света нарушава принципите на демокрацията.

Очаква се Великобритания да вземе решения дали ще забрани Huawei или не по-късно този месец, но преди държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще обсъди ролята на фирмата в британските 5G мрежи с външния министър на Обединеното кралство Доминик Рааб на среща тази седмица. Според анализатори, страната няма да забрани Huawei изцяло, а може би ще ги използва само за външния радио слой на мрежата.

Докато търговската война между САЩ и Китай все още не е решена, някои компании като Micron получиха изключителни лицензи на продаването на продукти на Huawei, на каквито бе обяснено от САЩ, че компаниите имат право, стига да кандидатстват и да извървят процедура по одобрение. Към момента има 145 кандидатствали компании, но одобрената заявка е само тази – на Micron.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари