САЩ налагат санкции срещу хакерски групи от Северна Корея

11
949

Правителството на САЩ санкционира три хакерски групи, които твърдят, че са извършили някои сериозни кибреатаки по поръчка на правителството на Северна Корея, съобщи Министерството на финансите в петък. Предполага се, че хакерските групи са използвали атаката WannaCray, с която са хакнали Sony Pictures Entertainment, както и са откраднали милиони долари от Централната банка на Бангладеш, като са последвали подобни опити за кражби от банки по целия свят.

Групировките, известни като Lazarus Group, Bluenoroff и Andariel, сега официално се считат за поръчкови агенти на правителството на Северна Корея. Участниците в тях са добавени в списъка на Министерството на финансите за опасни лица, с което САЩ блокира възможността да притежават каквито и да било активи на свое име, както и забранява на американски граждани и корпорации да имат бизнес или търговски отношения с тях.

Санкциите са последната стъпка, която правителството на САЩ предприе, за да принуди севернокорейските хакери да поемат отговорност за атаките. Министерството на правосъдието на САЩ също повдигна обвинение на севернокорейски компютърен програмист за престъпления, свързани с използване на WannaCry с цел присвояване на парични средства.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Последния самурай
Последния самурай

а КАК ги санкционира ? Защо не отидат да ги хванат на място ?

ChromeOS
ChromeOS

Северно корейците са си сложили тия санкций баш на х….

ChromeOS
ChromeOS

Корейците са си сложили тия санкций баш на х..
Могат да плашат само лилипути като наще с подобни приказки и закани

До коментиращите
До коментиращите

Много хора от вас са напълно неадекватни. Над 60% от БВП на КНДР се реализира чрез специални операции зад граница. Всичките тези юридически субекти и техните контакти и посредници като банки и финансови институции, фирми и мрежи от хора са дълбоко познати на Запада. Включването на определени банки в Хонг Конг, Сингапур, Южна Корея и Макао, както дори и компании и институции в ЕС, които са достатъчни да бъдат леко санкционирани за да се навреди на КНДР. ООН също е лост за натиск, защото те раздават огромни финансови и хранителни помощи на КНДР. Ако светът искаше КНДР фалирал досега, щеше… Виж още »

Oracle
Oracle

@До коментиращите
Бе … ти що не идеш да се гръмнеш някъде?
И ей … направи го спешно!
Щели да реформират, демократизират, логично и систематично?
Както Виетнам, Афганистан, Ливан, Ирак, Сирия, Гватемала и т.н.?
Палячо …

Напред, науката е слънце
Напред, науката е слънце

Виетнам доста успешно се реформираха, в момента са една от най-бързо развиващите се държави в региона, това са новите икономики, в които инвестициите като % се връщат много по-бързо. По начина, по който пишеш ми звучиш на някой емоционално нестабилен човек. Отвори който и да е сайт за каквото и да е от някоя западна държава и виж %-но колко хора говорят като теб. После го наложи на БВП спрямо населението и ще намериш отговора защо мнозинството от хора са бедни. Ако си толкова емоционален и невъзпитан и в живота, то със сигурност, отговорът е ясен. П.С. Между другото, по… Виж още »

Напред, науката е слънце
Напред, науката е слънце

Ако Съветска Русия не се беше лакомила да влиза в Афганистан за контрол над опиума и стратегическо позициониране, то нямаше да се появят и онези с тюрбаните на главата, които създават проблеми от десетилетия, а и разходите, които похарчиха в тази война можеха да стигнат за да подкрепят съсипващата се икономика. Сирия е Западен проект, от самото си основаване, за жалост не можа да се изпълни докрай и да включва Ливан и Израел. Тъй като явно не познаваш историята, реших да ти го кажа. Преди да обиждаш хората, вземи и прочети някоя книга, може да ти помогне да разсъждаваш стратегически… Виж още »

ChromeOS
ChromeOS

Пиян или наркоман?Няма как нормален да избълва токова много простотия.

Oracle
Oracle

@Напред, науката е слънце
Човече … ти наистина имаш нужда от спешна психиатрична инервенция, сериозно.
До такава степен си облъчен, че направо светиш.

До "До коментиращите"
До "До коментиращите"

Момче незнам какво четеш но отдавна не бях чел толкова много глупости събрани в толкова малко текст

VLAD
VLAD

Наистина много от хора не мислите. Първо се замислете-какви хакери, бога ми има в КНДР, кой ги е изучил, къде са хаквали, кой интернет? В КНДР ли, дето ток няма, та камо ли нет? Всички така наречени хакерски групи (ако има такива), са добре обучени агенти, учили на запад и подвизаващи се там в момента. Да не мислите, че запада не знае къде са? :)))) Колкото до обединението на двете Кореи – ще стане, макар и бавно и мъчно, колкото и ООН да е против. Мун Дже Ин (президентът на Южна Корея) е един от стожерите на обединението. Корейците са… Виж още »