8.4 C
София

САЩ налагат санкции срещу хакерски групи от Северна Корея

Най-четени

Правителството на САЩ санкционира три хакерски групи, които твърдят, че са извършили някои сериозни кибреатаки по поръчка на правителството на Северна Корея, съобщи Министерството на финансите в петък. Предполага се, че хакерските групи са използвали атаката WannaCray, с която са хакнали Sony Pictures Entertainment, както и са откраднали милиони долари от Централната банка на Бангладеш, като са последвали подобни опити за кражби от банки по целия свят.

Групировките, известни като Lazarus Group, Bluenoroff и Andariel, сега официално се считат за поръчкови агенти на правителството на Северна Корея. Участниците в тях са добавени в списъка на Министерството на финансите за опасни лица, с което САЩ блокира възможността да притежават каквито и да било активи на свое име, както и забранява на американски граждани и корпорации да имат бизнес или търговски отношения с тях.

Санкциите са последната стъпка, която правителството на САЩ предприе, за да принуди севернокорейските хакери да поемат отговорност за атаките. Министерството на правосъдието на САЩ също повдигна обвинение на севернокорейски компютърен програмист за престъпления, свързани с използване на WannaCry с цел присвояване на парични средства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини