fbpx
24.8 C
София

САЩ: Не подценявайте кибер заплахите от Русия

Най-четени

Освен че Русия предприе война спрямо Украйна, много преди това се водеха множество хибридни атаки, нападения и предимно латентни опити за дестабилизиране на мира и правителството на страната. Един от терените, на които тези атаки се провеждаха от страна на руското правителство, беше именно кибер пространството. Преди настоящата военна инвазия, между Русия и Украйна имаше продължителен киберконфликт, като опити за дестабилизиране на работата на ключови дигитални услуги и системи на страната не липсваха и сега, на фона на военните действия.

Сега висш служител на американското разузнаване предупреждава пред Би Би Си, че този конфликт все още не е потушен и е възможно да ескалира отново. Въпреки че досега планираните  от руското правителство големи кибер атаки спрямо Украйна и Запада не са се осъществили, опасността все още продължава да съществува латентно, алармира Роб Джойс, директор по киберсигурност в Агенцията за национална сигурност на САЩ, който още казва, че Русия не трябва да бъде подценявана.

Междувременно независими хакери, насочени срещу Русия в подкрепа на Украйна, също биха могли да предизвикат ескалация на конфликтите, предупреждава той.

„Все още съм много притеснен от заплахите, идващи от ситуацията Русия – Украйна“, каза г-н Джойс, който е един от най-опитните висши американски държавни служители по въпросите за кибер атаките.

Първоначалната изненада, че Русия не предприе да воюва тотално и на кибер фронта, за да извади от строя украинската инфраструктура, когато започна войната, както всички можеха да очакват, се изпари, когато дойдоха сведения, които обясниха, че всъщност руските служби са се опитали да направят далеч повече и по-големи кибер атаки срещу Украйна, отколкото официално се знаеше и подозираше, както и че вече са направили опит за повечето тежки покушения на украинските системи.

„Досега не сме наблюдавали единична тежка масирана атака, но можем да говорим за един продължителен конфликт, който продължава от доста време насам“, обяви Джойс.

Сред това, което визира Джойс, са включени повече от осем или девет опита за заразяване с вируси на ключови компютърни системи на Украйна. Във вторник САЩ, Обединеното кралство, ЕС и други нации обвиниха Русия, че е набелязала като мишена ключов доставчик на сателитни комуникационни услуги, използван от украинските военни, който ако бъде засегнат, би довел до смущения в комуникационните връзки и на други държави в Европа.

Това, което безспорно трябва да отбележим е, че кибер отбраната на Украйна се справя сравнително добре, което отчасти се дължи на богатия ѝ дългогодишен опит в предотвратяването и противодействието на кибер атаки от страна на Русия и други страни.

Пол Чичестър, директор на операциите в Националния център по кибер сигурност на Обединеното кралство описва наблюдаваната отпора на Украйна на атаките на Русия като „най-устойчивия набор от кибер операции и най-доброто противодействие с колективна защита, което сме виждали досега.“

Досега Русия не е правила опит да отговори на наложените ѝ санкции с кибер атаки срещу западни компании или инфраструктура, както мнозина прогнозираха, че може да стане. Но множество висши държавни служители на САЩ, Великобритания и други страни казват пред медии като Би Би Си, че се притесняват, че това не е напълно изключено и опасността не е отминала, тъй като санкциите ощетяват значително руската икономика и тъй като конфликтът продължава, Москва може да прибегне и до това оръжие по-късно през годината.

„Притеснението ни е, че може да настъпи една преломна точка, в която руската държава не може да понесе повече и няма да има повече търпимост към санкциите и мерките, които се налагат срещу нея. И когато този преломен момент настъпи, не е изключено Русия да прибегне до това останало ѝ оръжие в арсенала.“, казва Джойс.

И с течение на времето може да е трудно да се поддържа сегашното повишено състояние на готовност и засилване на кибер мерките в частния сектор – проблем, който струва скъпо на компаниите и изисква мобилизирането на множество ресурси за опасност с неясна вероятност.

Джойс също така предупреждава, че друг риск от ескалация на кибер атаките може да дойде в отговор на действията на активисти и други „чувствителни“ хакери, които биха могли да решат да атакуват инвазивно Русия в демонстрация на подкрепа за Украйна.

Някои западни правителства казват, че този аспект на войната често бива подценяван и пропускан, тъй като към момента вече има случаи, в които независими хакери са източили бази данни с информация от руски институции и компании, част от които са публикували свободно в интернет, а други разпространяват в частни канали или използват за поставяне на ултиматуми пред Русия. От друга страна правителството на Русия нерядко е показвало своята тенденция да свързва различни независими групировки на активисти и организации с правителствата на определени държави, с които се намира в конфликт, без да де представя доказателства за това. Всичко това би могло да доведе до една силна ответна реакция от страна на руското правителство.

„Всички ние аплодираме хората, които се опитват да помогнат в тази тежка ситуация. Но всъщност това е голям проблем“, казва Джойс.

В своите встъпителни бележки на конференцията CYBERUK в Уелс тази седмица, директорът на Щаба за правителствени комуникации на Великобритания също разкри, че съвместни разузнавателно-военни екипи от Националните кибер сили на Обединеното кралство са действали срещу престъпни групировки – включително като са ги хакнали обратно, за да извлекат данни за кредитни карти, които преди това са са били откраднати от обществеността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини