САЩ обвини Русия в тестването на ново сателитно оръжие

2
1468

Министерството на отбраната на САЩ счита, че Русия най-вероятно е тествала нова космическа технология, който може да се използва за унищожаването на намиращите се в орбита сателити.

Отбелязва се, че на 15 юли руският сателит „Космос 2543“ е изхвърлил неизвестен обект. Това е станало близо до друг руски сателит. При това никакви части на който и да е от тези космически обекти не са се докоснали. Руското министерство на отбраната потвърди, че по време на космически тест сателитът „Космос 2543“ е е трябвало да се приближи до целевия спътник, за да извърши тестове и проверка. Но системите за следене на околното пространство на САЩ са засекли нов обект, който се е появил почти по същото време, когато се е провеждала „проверката“. Информацията бе съобщена от Космическото командване на САЩ, което селди всички орбитални космически обекти.

Според руските данни, сателитът „Космос 2543“ е инспекционен изкуствен спътник и неговото приближаване до друг сателит не е нещо необикновено и странно. Подобни проверки се правят непрекъснато през последните десет години.

Сателитите „Космос 2543“ и „Космос 2542“ са изведени в космоса през месец декември 2019 година. А през месец януари 2020-та системите за сателитно проследяване на САЩ съобщиха, че тези два руски сателита с много голяма вероятност преследват американския разузнавателен сателит USA 245. Космическото командване на САЩ веднага обърна внимание на ситуацията, определи я като необичайна и тревожна, и започна по-внимателно наблюдение.

А сега сателитът „Космос 2543“ е изстрелял снаряд, което САЩ счете за ново космическо оръжие. Всъщност няма нищо необичайно един сателит да остави в някаква орбита други по-малки сателити. Но в този случай малкият обект се движи много по-бързо от самия сателит, което е съвсем нетипично. САЩ счита тази ситуация за опасна и че е възникнала заплаха за другите орбитални обекти.

Официалните лица на САЩ, както и на Великобритания призоваха РФ да бъде по-отговорна и да избягва подобни изпитания.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари