САЩ обмисля да блокира на своя територия TikTok и другите китайски социални мрежи

8
479

САЩ разглежда възможността да блокира китайските социални мрежи и приложенията за връзка с тях, включително и популярната TikTok. Информацията е на CNN , която цитира американския държавен секретар Майк Помпео. В интервю с представители на медиите Помпео заяви, че държавният апарат на САЩ най-сериозно разглежда тази възможност.

„По отношение на китайските приложения в мобилните телефони на хората, мога да ви уверя, че САЩ ще предостави на потребителите това право. Не искам да се изказвам преди президента Тръмп, но именно това разглеждаме сега“ – каза пред CNN Майк Помпео.

Според държавния секретар на САЩ, хората трябва да теглят тези приложения само ако искат да предоставят своите лични данни в ръцете на комунистическата партия на Китай.

Напрежението между САЩ и Китай продължава да нараства на фона на пандемията от новия коронавирус, която сериозно подкопа шансовете на Доналд Тръмп да бъде избран като президент за още един мандат. Двете свръхдържави непрекъснато спорят по отношение на националната безопасност, търговията и технологиите.

Под критика непрекъснато попада и TikTok, който принадлежи на компанията от Пекин ByteDance, която американските политици подозират в съвместна работа с китайското разузнаване. ByteDance непрекъснато твърди, че нейните сървъри не се намират на територията на Китай и не попадат под удара на законите на Поднебесната.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари