fbpx
1.6 C
София

САЩ освободи използвани от военните честоти за 5G

Най-четени

Правителството на САЩ освобождава спектъра от 3.5 GHz честотите, който ще предостави на мобилните оператори ценна честотна лесна от средния обхват, която ще им послужи за работата на 5G мрежите.

Базовите станции за изграждането на 5G мрежите могат да използват по-разнообразен спектър от всички предшестващи ги досега поколения мобилни мрежи, с различни честоти, обслужващи различни потребителски бази.

Досега американските военни използваха нискочестотния спектър, който предлага широко покритие на излъчвания сигнал, но на по-малък капацитет и честоти на вълните, което от своя страна означава по-добро покритие на по-голямо разстояние около базовата станция, но по-ниски скорости на интернет връзката. Разбира се, ниските честоти ще са само част от използваните за 5G мрежите, като в големите градове и други локации, където инвестицията би имала смисъл, телекомуникационните оператори най-вероятно ще използват комбинация от клетки и излъчватели на ниски и високи честоти, които от своя страна да осигурят обещаваните високи скорости и почти нулева латенция (времезакъснение) на 5G мрежите.

САЩ и 5G спектъра

Други страни, включително и Обединеното кралство, отдавна са освободили и дори са продали лицензи и временни разрешителни за експлоатация на честотите от средния диапазон, които предлагат големи възможности за мобилните оператори и развитието на мрежите. Досега обаче в САЩ това не беше така, тъй като значителна част от този спектър беше под контрола на Министерството на отбраната (DoD).

Издаването на лицензи и разрешителни за използване на честотния спектър от 3.45 – 3.55 GHz ще се случи след публичен търг, който регулаторните органи на страната ще проведат възможно най-скоро. Отделно бяха направени някои стъпки от Федералната комисия по съобщенията на САЩ за освобождаване на различни блокове от честотния ресурс, разположен в спектъра между 3.55 GHz и 3.98 GHz.

Развитието на 5G мрежите се превърна в ключова стратегическа цел за администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. По типичен патриотичен за Тръмп начин, Белият дом заяви, че ще гарантира, че САЩ ще имат „най-добрите 5G мрежи в света“, като председателя на Комисията по съобщенията на САЩ също говори с гръмки и бомбастични обещания и очаквания.

„Това е ключов момент в осигуряването на лидерството на САЩ в 5G. Заедно със спектъра, който се предлага за 5G в ниската честотна зона, сега сме на път да разполагаме с 530 MHz спектър от 3,45 до 3,98 GHz честотите за 5G. Предстои да проведем търг, за да се изведе на пазара този значителен току-що освободен честотен спектър“, се казва в официалното съобщение на американския регулаторен орган.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини