fbpx
16.8 C
София

САЩ подкрепя плана на Япония за изхвърляне на радиоактивна вода в океана

Най-четени

Въпреки протеста, който изразиха съседни страни на Япония, като Китай и Корея, по отношение на нейния план за изхвърляне радиоактивни води в океана, изглежда японското правителство е успяло да намери поддръжник в плана си – в лицето на САЩ.

По-рано този месец японският премиер Йошихиде Суга обяви, че правителството е забавило предприемането на действия за справяне с 1,2 милиона тона замърсена вода, натрупана близо до мястото на разрушената атомна електроцентрала Фукушима Дайчи, твърде дълго, добавяйки, че е време страната да продължи напред с плана си за изхвърляне на отпадните радиоактивни води в океана. Решението предизвика остри реакции от населението на Япония и страните около нея, но сега от портала Insider съобщават, че САЩ са взели решение да подкрепят плана на Япония.

Глобални раздори

Критиката към плана на Япония, който, за да бъдем честни, предвижда разреждане на водата, докато тя стигне едва 2,5 процента от максималната допустима концентрация на тритий, според националните екологични стандарти, дори стигна до точката, в която китайските власти предизвикаха премиера Суга да изпие чаша радиоактивно вещество във вода.

Но САЩ подкрепят изцяло плана на Япония за изхвърляне на водата през следващите няколко десетилетия, според Insider, отчасти поради стандартите, към които Япония гарантира да се придържа, докато изпълнява този свой план, който първоначално изправя косите на всички еколози.

„САЩ са уверени, че правителството на Япония е в пълна консултация с Международната агенция за атомна енергия“, заяви американският пратеник по въпросите за климата Джон Кери на пресконференция в неделя, според Insider.

Кери добави, че е „уверен“, че Япония ще „продължи да следва съответните процедури“.

Въпреки това, Кери добави, че САЩ ще следят внимателно изпускането на вода, за да се гарантира, че това не застрашава човешкото здраве, според Insider, така че подкрепата може да не продължи дълго, ако японските служители в крайна сметка се опитат да нарушат стандартите. Все още не е ясно дали подкрепата на САЩ е достатъчно основание за правителството на Япония да реализира плана си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини