В началото на тази седмица, Великобритания взе окончателно решение относно Huawei. Правителството обяви, че всички телекоми, опериращи на територията на Обединеното кралство няма да може да закупуват 5G оборудване, идващо от Huawei. Освен това, те ще трябва да премахнат съществуващите сега 5G инсталации на Huawei до 2027 година.

„Това не беше лесно решение, но е правилното решение за мрежите на британските телекомуникационни оператори, за националната ни сигурност и за нашата икономика, както в настоящия момент, така и в дългосрочен план“, сподели при оповестяване на решението секретарят по дигитална свързаност Оливър Даудън. Той допълва, че този ход на правителството ще струва два милиарда британски паунда на хазната и забавяне на окончателното разгръщане на 5G инфраструктурата с две до три години.

В решението на британското правителство не се споменава забрана за сега съществуващите 2G, 3G и 4G мощности на Huawei, които въпросните компании ползват, но както посочват от Би Би Си, вероятно е много компании да заменят това оборудване с оборудване на други доставчици в бъдеще.

Съвсем очаквано, Китай реагира остро на решението на Лондон, определяйки хода като „лоши новини за всеки човек с мобилен телефон във Великобритания“ и заплаши да премести страната в „бавната дигитална лента“, да предприеме законови мерки и засили дигиталното разделение между двете страни. Мярката, предприета от „Даунинг стрийт“ 10 не засяга телефоните на китайската компания, допълва медията,

Решението на Лондон беше приветствано от САЩ, които настояват отдавна Лондон да се откаже да използва оборудване на Huawei за 5G мрежите си.

„Ние приветстваме новината за това, че Великобритания ще премахне поетапно китайския телеком гигант Huawei от 5G мрежата си и ще забрани недовереното оборудване на Huawei от сега съществуващите си мрежи“, сподели в специално обръщение държавният секретар на САЩ Майк Помпео. От агенция „Франс прес“ коментират, че решението на Лондон представлява безспорна победа за администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която търси начин да убеди европейските държави да пренебрегнат Huawei в плановете за разполагане на 5G инфраструктурата си. Съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О’Браян написа в Twitter, че решението на Великобритания е доказателство за нарастващия международен консенсус за това, че Huawei и други компании, свързващи се директно с китайската държави представляват заплаха за националната сигурност.

Помпео отбелязва също така че макар и Европейския съюз се противопоставя на решение за обща забрана на Huawei, то няколко европейски държави са взели решение именно в тази посока. „Страните трябва да могат да се уверение, че 5G оборудването и софтуера няма да заплашат националната им сигурност, икономиките им, поверителността на информацията, интелектуалната собственост и човешките права“, допълва той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари