fbpx
1.4 C
София

САЩ почти премахна санкциите срещу Венецуела и разреши на Chevron да извършва добива на нефт в тази страна

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Да напомним, че наложените от САЩ санкции срещу нефтения сектор на тази страна задълбочиха икономическата и социалната криза във Венецуела, което бе последвано от блокирането на социалните мрежи и масова емиграция на жителите поради нарастващата заради бедността престъпност. Инфлацията достигна над един милион процента и в страна масово започна използването на биткойни, като по-късно президентът на страната Николас Мадуро въведе националната криптовалута El Petro.

Но сега ситуацията изведнъж започна да се променя. Министерството на финансите на САЩ разреши и даде съответния лиценз на американската компания Chevron, както и нейните дъщерни компании, да извършват добив на нефт във Венецуела. Според министерството, по този начин „ще се облекчат страданията на венецуелския народ и ще се подкрепи  възстановяването на демокрацията“.

Според агенция Bloomberg, по този начин САЩ ще увеличи добива на нефт в световен мащаб с цел цената на това изкопаемо гориво да падне.

Генералният лиценз №41 позволява на американската енергийна компания Chevron, както и на нейните дъщерни фирми да възобновят на първо време част от своята пълноценна дейност във Венецуела. Официално се разрешава добивът на нефт и производството на нефтопродукти, с което всъщност се занимава съвместната компания Chevron в тази страна. Разрешава се и цялостното техническо обслужване. Досега Chevron имаше право само да поддържа активите си. И по-важното, допуска се продажбата и износа на нефт и нефтопродукти за САЩ при условие, че те са произведени от Chevron или от нейните дъщерни компании.

Лицензът както преди забранява плащането на данъци и възнаграждения на венецуелското правителство, плащането на дивиденти на венецуелската нефтена компания PDVSA, както и на всички организации, на които PDVSA притежава над 50% от техните дялове. Освен това, забранен е износът на нефт и нефтопродукти където и да било другаде, освен в САЩ. Забранено е да се прави бизнес с каквито и да било организации във Венецуела, които са собственост или се контролират от Русия.

Лиценз №41 е с валидност 6 месеца.

Вторият лиценз №8К допуска някои транзакции с PDVSA за четири компании:  Halliburton, Schlumberger Limited, Baker Hughes Holdings и Weatherford International. Тези транзакции са разрешени до 26-ти май 2023 година включително.

Министерството на САЩ отбелязва, че дава тези лицензи в предверието на преговорите на правителството на Мадуро с опозицията, които трябва да се състоят в Мексико. Лицензите могат да бъдат анулирани, „ако Мадуро не проведе добросъвестни избори или не си изпълни задълженията“.

САЩ въведе много твърди санкции срещу Венецуела и PDVSA през 2019 година, когато обвини Мадуро във фалшифициране на изборите. А през месец юни тази година Reuters съобщи, че САЩ за първи път от две години са разрешили доставките на венецуелски нефт в Европа, за да замени вноса от Русия.

Ситуацията се усложнява и засега няма информация какво ще стане с националната криптовалута на Венецуела El Petro, която е обезпечена именно с нефта на тази страна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини