САЩ сваля част от санкциите срещу Huawei

7
3076

Американското правителство възнамерява да направи поправки в правилата забраняващи на компаниите от САЩ да работят с китайския Huawei, съобщи агенция Reuters. Американските компании ще имат право да работят с китайския технологичен гигант върху новите мобилни мрежи от пето поколение.

Reuters допълва, че министерството на търговията на САЩ и редица други държавни структури вече са подписали съответния указ за поправките в санкциите срещу Huawei.

Същата информация вече можем да видим и в официалния Twitter акаунт на министерството на търговията. Според представителите на тази институция,

„САЩ ще преразгледа забраните за американските компании работещи с Huawei, за да може те съвместно да работят върху различните 5G стандарти“.

Към тази публикация е прикачено изявлението на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос, в което се казва, че САЩ не възнамерява отстъпва лидерството в световните иновации и министерството е длъжно да положи всички усилия за защита на националната безопасност и външните политически интереси на страната чрез различни поощрения на американската промишленост.

По този начин САЩ явно се опитва да навакса намалялата роля на американските компании в изграждането на международните 5G стандарти. Забраната за съвместна работа с Huawei доведе до обратния ефект в това отношение – американските играчи вече не могат да оказват необходимото влияние по този въпрос. Санкциите срещу китайския технологичен гигант бяха въведени миналата година и именно оттогава влиянието на американските компании на този пазар рязко спадна, понеже Huawei играе водеща роля в дискусиите и в определянето на 5G стандартите и технологиите.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари