САЩ спря програмата на Бил Гейтс за проследяване на COVID-19

4
3078

Агенцията по лекарствата и храните в САЩ временно спря програмата за домашно тестване на коронавируса, която милиардерът Бил Гейтс стартира по-рано този месец в Сиатъл.

„Моля, преустановете тестването на пациентите и прекратете изпращането на диагностични резултати на пациентите, докато не получите ново разрешение“, казва FDA в съобщение към Мрежата за оценка на коронавируса в Сиатъл (SCAN) според доклад на The New York Times.

„FDA не изразява никакви опасения относно безопасността и точността на теста на SCAN, в чието финансиране взима участие Бил Гейтс, но бяхме помолени от нея да поставим програмата на пауза и да спрем тестването, докато не получим второ нареждане“, гласи официалното съобщение в уебсайта на SCAN. В момента FDA е дала разрешение за спешно използване за тестване за коронавирус в домашни условия.

SCAN, в който участват редица институции, включително и катедрата по медицина към Вашингтонския университет и благотворителната асоциация на Бил и Мелинда Гейтс, наскоро стартира изпращането на безплатни тестови комплекти до домовете на участващите в програмата.

Целта беше да се тестват хора със и без симптоми, за да се разбере колко широко разпространен е COVID-19 в Сиатъл и да може да се проследява неговото разпространение. FDA изисква всички произвеждани тестове за коронавирус да получат поне изключителното „разрешение за спешна употреба“, което се издава по по-съкратена и бърза процедура спрямо стандартните одобрения на Агенцията, за да могат да бъдат използвани при реални пациенти. Гейтс обяви началото на програмата па SCAN във вторник, 13-ти май, а едва на следващия ден, 14-ти май сряда, FDA е изпратила писмо с призив за спиране на програмата.

„Тъй като SCAN събира повече резултати от тестове през следващите седмици, изследователите очакват новите данни да осигурят по-добро разбиране за броя на заразените и да послужат като източник, чрез който здравните експерти да отговорят на други въпроси, например кога мерките за физическо дистанциране и извънредното положение ще могат да бъдат облекчени“, пише Гейтс в блога на Фондацията.

Тестовите комплекти включваха тампон за нос, с който участниците в програмата трябва сами да вземат назална проба и да я изпратят до една от институциите, участващи в програмата. Те ще могат да разберат резултатите от теста след няколко дни. SCAN трябва да проследява резултатите и демографските данни – включително възраст, пол, раса и пощенски код – за да научи повече за това кои членове на населението са най-застрашени и да оцени как действат мерките за социално дистанциране. Съюзът заяви, че има капацитет да обработва 1000 теста на ден. За момента не е ясно кога тестът на SCAN ще получи разрешение за спешна употреба.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари