САЩ създават подводни плаващи хранилища

2
40

Американската агенция за перспективни отбранителни изследвания DARPA, която е на разпореждане на Пентагона, стартира програма за разработката на дълбоководни плаващи хранилища – UFP (Upward Falling Payloads).

Предполага се, че в бъдеще те ще се използва за оперативно обезпечаване на корабите на американските военоморски сили с необходимите им ресурси, материали, техника и боеприпаси. Все още обаче кръгът от задачи на бъдещите комплекси не е изцяло определен.

Хранилищата ще представляват своеобразни автономни необитаеми подводни апарати, способни с години да стоят на океанското дъно. Те ще могат да издържат продължителното въздействие на колосалното налягане на голяма дълбочина и ще стоят в „спящ“ режим, докато не получат сигнал от американски кораб или подводница. Тогава ще започват да функционират и ще изплават на повърхността.

Според оценка на DARPA, около половината от дъното на океаните, покриващи планетата, се намират на дълбочина над 4 километра. Разполагането на военни хранилища на такава дълбочина, според учените ще гарантира секретност и трудно – достъпност за противникови подводници или за водолази – любители.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари