САЩ създаде ваксина срещу новия коронавирус – предстоят последните тестове

18
4314

Американската биотехнологична компания Moderna съобщи за успешни клинични тестове на ваксина срещу новия коронавирус. Участниците в клиничните изпитания са били разделени на групи, които са получавали различни дози от ваксината. Организмите на хората, които са получавали по-малки количества ваксина, са произвели почти същото количество антитела, като и пациентите, преболедували от COVID-19. А хората, които са получили по-големи дози от новата ваксина, са имали много по-голямо количество антитела в сравнение с излекуваните пациенти.

Тестовете на новата ваксина са проведени върху 45 души и са започнали на 16 март тази година в изследователския център на Сиатъл, Вашингтон. Те са проведени съвместно с компанията Moderna и специалистите на националните институти по здравеопазване на САЩ.

През месец юли американските медици възнамеряват да пристъпят към последния, трети етап на клиничните тестове. Ако и той се окаже успешен ще бъде подадена заявка за получаване на лиценз за новия лекарствен препарат.

Освен Moderna, в САЩ се правят клинични тестове и от компаниите Inovio Pharmaceuticals и Pfizer, които работят съвместно с германската компания Biontech. Един от най-големите производители на фармацевтични средства – Johnson & Johnson възнамерява да започне клиничните тестове на собствена ваксина срещу COVID-19. Тези тестове трябва да започнат през месец септември тази година.

Да напомним, че през месец май президентът Тръмп заяви, че се очаква американските специалисти да създадат ваксина срещу новия коронавирус до края на 2020 година. Американската администрация очаква нейното използване да започне в началото на 2021 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари