Представители на службите за национална сигурност на САЩ твърдят, че разполагат с конкретни доказателства по отношение на твърденията си, че Huawei имат скрит достъп до мобилните телефонни мрежи по света, и вече са предоставили тези доказателства на партньорски на Вашингтон правителства.

„Ние разполагаме с доказателство, че Huawei притежават възможността скрито да достигат чувствителна и лична информация в системите, които продава и поддържа по света“, заяви тази седмица съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О’Браян пред „Уолстрийт Джърнъл“.

Вашингтон поддържа отдавна своите твърдения, че китайската компания представлява риск за сигурността за възможността да достига скрито мрежите посредством оборудването, което продава. До този момент обаче, САЩ не са предоставили доказателства за своите твърдения.

Според „Джърнъл“, които се позовават на три независими източника, американското разузнаване е предоставило в края на миналата година, доказателства за твърденията си на Обединеното кралство и Германия. „Това е обрат в ситуацията в позицията на САЩ, която до този момент беше, че не е нужно да предоставя твърди доказателства за твърденията си, че Huawei представлява заплаха за сигурността на държавите“, коментира медията.

Според изданието, САЩ знаят за действията на китайската компания от 2009, но официалните лица отказват да споделят дали знаят Huawei да са се възползвали от този скрит достъп. Компании, като Huawei са задължени по закон да предоставят интерфейси към мрежите, които правоохранителните органи да използват за разследване при нужда. Но тези интерфейси е нужно да бъдат изградени по такъв начин, че производителят може да ги достига само с разрешение на мрежовия оператор, пишат „Джърнъл“. Според САЩ, Huawei са нарушили тези правила и могат да достигат мрежите през тези интерфейси без знанието на оператора. След излизането на репортажа, от Huawei издадоха официално опровержение, в което твърдят, че никога досега не са и няма да направят нещо, което да компрометира или заплаши сигурността на мрежите и информацията на своите клиенти.

„На нито един служител не му е позволено да достига мрежата без изричното одобрение за това от оператора“, гласи официалното изявление на компанията.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oracle
Oracle

Имат краставици …
Ако имаха доказателства, отдавна да са ги направили обществено достояние.

Zoro
Zoro

Доста време им отне да ги изфабрикуват тези „доказателства“.

Fermin
Fermin

е то по тази логика значи трябва да бъдат забранени повечето американски продукти в сферата на ИТ, Windows 10 има много дупки, Cisco също има доста, дори наскоро излезе голям бъг във всичките им продукти….

iakoo
iakoo

Ама те са американски, а не китайски. Без 5G можеш, дори ще ги замести Нокия или някой друг. Microsoft, Google, Cisco, Intel – са американски монополисти. Някой само да си направи устата за евентуални санкции и ще го убият с камъни до 1 час където и да е по света. Коя държава може да наложи на гражданите си да не ползват Android, iOS, Windows, Cicso.. заради националната си сигурниост? А и американците си гледат тяхната черга. Те имат интерес от това, тези които нямат, не могат да направят нищо. Да не мислиш, че в САЩ са на власт етичните норми?… Виж още »

Dave
Dave

А защо са монополисти задавал ли си си въпроса?

Асен
Асен

Щото са империя ,печатат си колкот си искат $ и могат да цокат най-свежите мозъци…

Бай Уй
Бай Уй

И , един друг щеше да скача у морето с релса , ама…

Запознат
Запознат

Те и САЩ подслушваха Меркел и важни германци, обаче като се разкри скандала САЩ бързо се снишиха.
За това държавите партньори искат доказателства преди да предприемат нещо.
Същата работа е и скандала с българския съдия.
САЩ го обвиниха в корупция. Ами да дадат доказателства.
А нашия правосъден министър, веднага вдига глас, че съдията оронил престижа на България.
А Цветанов, Цачева и другите ? Нали и те орониха престижа на институциите и на държавата. Защо не ги съдят ?

Мирослав
Мирослав

Намерили какво заравя котката. Търсят начин да компрометират Huawei.

Станислав
Станислав

Аз твърдя, че всеки MS Windows е отворена врата за тайните служби (с предимство на САЩ) – за това има много доказателства. Нека по тази причина го забраним за използване в държавните институции на България!