Представители на службите за национална сигурност на САЩ твърдят, че разполагат с конкретни доказателства по отношение на твърденията си, че Huawei имат скрит достъп до мобилните телефонни мрежи по света, и вече са предоставили тези доказателства на партньорски на Вашингтон правителства.

„Ние разполагаме с доказателство, че Huawei притежават възможността скрито да достигат чувствителна и лична информация в системите, които продава и поддържа по света“, заяви тази седмица съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О’Браян пред „Уолстрийт Джърнъл“.

Вашингтон поддържа отдавна своите твърдения, че китайската компания представлява риск за сигурността за възможността да достига скрито мрежите посредством оборудването, което продава. До този момент обаче, САЩ не са предоставили доказателства за своите твърдения.

Според „Джърнъл“, които се позовават на три независими източника, американското разузнаване е предоставило в края на миналата година, доказателства за твърденията си на Обединеното кралство и Германия. „Това е обрат в ситуацията в позицията на САЩ, която до този момент беше, че не е нужно да предоставя твърди доказателства за твърденията си, че Huawei представлява заплаха за сигурността на държавите“, коментира медията.

Според изданието, САЩ знаят за действията на китайската компания от 2009, но официалните лица отказват да споделят дали знаят Huawei да са се възползвали от този скрит достъп. Компании, като Huawei са задължени по закон да предоставят интерфейси към мрежите, които правоохранителните органи да използват за разследване при нужда. Но тези интерфейси е нужно да бъдат изградени по такъв начин, че производителят може да ги достига само с разрешение на мрежовия оператор, пишат „Джърнъл“. Според САЩ, Huawei са нарушили тези правила и могат да достигат мрежите през тези интерфейси без знанието на оператора. След излизането на репортажа, от Huawei издадоха официално опровержение, в което твърдят, че никога досега не са и няма да направят нещо, което да компрометира или заплаши сигурността на мрежите и информацията на своите клиенти.

„На нито един служител не му е позволено да достига мрежата без изричното одобрение за това от оператора“, гласи официалното изявление на компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари