През изминалата седмица капсулата Dragon на SpaceX беше успешно скачена с Международната космическа станция (ISS), където достави три тона провизии, както и обекти за генетично изследване. Следващата мисия на компанията за доставки до МКС е насрочена за март 2020 г. и този път ще бъде качен друг доста по-интересен товар: канабис.

Мисията бе договорена от Front Range Biosciences, агротехнологична компания работеща в партньорство със SapceCells UDA и BioServe Space Technologies. Това обаче не означава, че астронавтите ще имат шанса да използват канабиса.

Пратката ще съдържа конопено семе, което е щам на канабис с ниски нива на THC – алкалоидът, който придава психоактивните свойства на марихуаната. Конопът беше легализиран в САЩ отново миналата година, което позволи този експеримент да получи федерално одобрение. Междувременно растението Cannabis sativa все още е незаконно на федерално ниво в Съединените щати, въпреки че много от местните управления на самите щати са легализирали употребата му за медицински и развлекателни дейности.

Експериментът е съставен от 480 растителни клетъчни култури, които ще бъдат съхранявани в инкубатор за 30 дни, докато учените наблюдават развитието от разстояние от Университета в Колорадо, Боулдър. Освен коноп, на космическата станция ще се отглеждат и наблюдават и растителни култури от кафе.

Защо изследването е необходимо?

Изследователите са заинтересовани да видят как микрогравитацията и космическият полет влияят на културите коноп и кафе. Има данни, които предполагат, че растенията могат да изпитат мутации, докато растат в космоса. Изследователите биха искали да изучат тези мутации и да видят какво се случва с растенията, след като бъдат върнати на Земята.

„Имахме щастието да бъде лидер в новата космическа индустрия и сме щастливи да проучим тези невероятни възможности с екипа на Front Range Biosciences и BioServe“, казва Питър Маккулаг, изпълнителен директор на SpaceCells. „Това са големи идеи, които преследваме и има огромна възможност да представим на пазара нови химиотипи, както и растения, които могат по-добре да се адаптират към сушата и студените условия. Очакваме да докажем чрез тези и други мисии, че можем да адаптираме предлагането на храна към промените в климата.“

Някои от тези мутации може да се окажат полезни, така че има стимул и за търговски интерес към мисиите и изследванията. Например конопът и кафето, отглеждани в космоса, могат да се окажат по-устойчиви на климатичните промени в някои райони на земята. Преди това ZME Science съобщава как глобалното нагряване предизвиква кафена криза – резултатите сочат, че подходящите за кафе зони ще бъдат намалени със 73–88% до 2050 г. при сценарии на затопляне. Друго проучване установи, че над половината от дивото кафе в света е изправено пред изчезване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари