САЩ ще отхвърли призивите за глобална забрана на автономните оръжия с ИИ

6
573

САЩ и нейните съюзници трябва да отхвърлят призивите за глобална забрана на автономните оръжейни системи, задвижвани от ИИ, според официален доклад, поръчан за американския президент и конгреса на страната.

В него се казва, че изкуственият интелект ще „компенсира времевите рамки за вземане на решения“ и ще може да предприема военни реакции, които хората не могат да извършват със същата бързина сами.

И предупреждава, че Русия и Китай едва ли ще се придържат към такъв договор.

Но критиците твърдят, че предложенията рискуват да предизвикат „безотговорна“ надпревара във въоръжаването.

„Това е шокиращ и плашещ доклад, който може да доведе до разпространение на оръжия с изкуствен интелект, вземайки решения за това кой да бъде убит“, казва проф. Ноел Шарки, говорител на кампанията за спиране на роботите – убийци.

 

„Най-възрастните и опитни учени и изследователи по ИИ на планетата са предупредили САЩ за последиците от такива системи и въпреки това те продължават да работят в тази насока.“

 

„Това ще доведе до груби нарушения на международното право.“

Докладът контрира, че ако автономните оръжейни системи са били правилно тествани и са разрешени за използване от човешки командири, те трябва да са в съответствие с международното хуманитарно право.

Препоръките са направени от Комисията за национална сигурност по отношение на изкуствения интелект – орган, оглавяван от бившия шеф на Google Ерик Шмид и бившия заместник – министър на отбраната Робърт Уорк, който е служил при президентите Обама и Тръмп.

Сред останалите членове са Анди Джеси, следващият главен изпълнителен директор на Amazon, ръководителите на Google и Microsoft AI д-р Андрю Мур и д-р Ерик Хорвиц и главният изпълнителен директор на Oracle Сафра Кац.

Ядрена граница

Голяма част от доклада от 750 страници се фокусира върху това как САЩ може да се противопостави на амбициите на Китай да бъде световен лидер в AI до 2030 г.

В него се казва, че висши военни лидери са предупредили, че САЩ може да „загуби военно-техническото си превъзходство през следващите години“, ако Китай я задмине, като въведе системи с активиран изкуствен интелект по-бързо – например като използва централизирано контролирани безпилотни летателни апарати за атака на американския флот.

Министерството на отбраната на САЩ отдавна се е ориентирало към разработване и придобиване на кораби, самолети и танкове, които да бъдат управлявани от единна софтуерна система, както става ясно от доклада.

„Ако нашите сили не са оборудвани със системи с изкуствен интелект, ръководени от нови концепции, които надхвърлят тези на противниците, ние ще бъдем надминати и парализирани от сложността на битката.“

Докладът прогнозира, че ИИ ще трансформира „всички аспекти на военното дело“ и говори за конкуриращи се алгоритми, които ще се борят с него в бъдеще. И  макар да съществуват много предупреждения, че лошо проектираните системи на ИИ могат да увеличат риска от война, той добавя, че „защитата срещу противници, които са готови да използват ИИ, без ние да разполагаме с такъв, е покана за бедствие“.

Той обаче очертава границата на ядрените оръжия, като казва, че те все още трябва да изискват изричното разрешение на президента за използване. В него също се казва, че Белият дом трябва да притисне Москва и Пекин да оповестят своите публични решения и ангажименти по този въпрос.

Комисията е започнала прегледа си през март 2019 г. и наблюденията ѝ оттогава бележат окончателния доклад.

В него се казва, че предишните предупреждения за заплахи за националната сигурност от AI, пред които се е изправяла САЩ, са били игнорирани, но все още има „прозорец“ за извършване на предложените промени, ако президентът Байдън и други политици действат бързо.

Но не всички предложения в доклада се фокусират върху военните, което предполага, че разходите на САЩ за отбрана и научноизследователска и развойна дейност, свързани с ИИ, се удвояват и достигат до 32 милиарда щатски долара годишно до 2026 г.

Други предложения също включват:

  • Създаване на нов орган, който да помогне на президента на ръководи по-широките политики за изкуствен интелект в САЩ и за облекчаване на имиграционните закони за подпомагане на привличането на таланти от чужбина, включително усилия за увеличаване на „изтичането на мозъци“ от Китай
  • Създаване на нов университет за обучение на дигитално талантливи държавни служители
  • Ускоряване на приемането на нови технологии от разузнавателните агенции на САЩ

Ограничение на силициевата власт

Докладът също така се фокусира върху необходимостта на САЩ да ограничи възможностите на Китай да произвежда модерни компютърни чипове.

„Ако потенциален противник победи САЩ в полупроводниците в дългосрочен план или внезапно прекъсне изцяло достъпа на САЩ до модерни чипове, той може да вземе надмощие във всяка сфера на войната“, се посочва в доклада.

Съветът е, че САЩ трябва да поддържат технологии поне две поколения през производствените възможности на Китай за микроелектроника.

За целта се казва, че правителството трябва да предложи големи данъчни кредити на компании, които изграждат нови заводи за производство на чипове на територията на САЩ.

И се казва още, че трябва да се въведат ограничения за износа, за да се предотврати възможността Китай да внася фотолитографски, необходими за производството на най-модерните видове чипове с най-малките транзистори.

Това, според него, ще изисква сътрудничество между правителствата на Холандия и Япония, чиито компании са специализирани в тази сфера.

В допълнение, в докладва се казва, че американски фирми, които изнасят чипове за Китай, трябва да бъдат принудени да удостоверяват, че не използват системи за „улесняване на нарушенията на човешките права“, като задължително трябва да представят тримесечни отчети на Министерството на търговията, отразяващи всички продажби на чипове в Китай.

Този доклад следва по-ранните твърдения, че чиповете на американските компании Intel и Nvidia са били използвани експериментално за провеждане на масово наблюдение срещу китайското уйгурско мюсюлманско малцинство в региона на Синцзян, за отношението към което през последната година станахме свидетели на шокиращи разкрития.

Напрежение в силициевата индустрия

Президентът на САЩ Джо Байдън вече е наредил на американската полупроводникова индустрия да започне интензивна развойна и производствена дейност в тази насока, като миналата седмица обеща подкрепа за план на стойност 37 милиарда щатски долара от Конгреса за стимулиране на местното производство.

Усилията са насочени и към настоящия недостиг на чипове, засягащ автомобилната индустрия. Но Китай също разглежда въпроса за изкуствения интелект, дигитализацията на войната и силициевата надпревара като критичен за собствените си амбиции и по-рано в понеделник министерството на промишлеността и информационните технологии на страната обеща да „подкрепи енергично“ собствените си производители на чипове.

По-рано Пекин заяви, че иска да произвежда 70% от потребяваните на местно ниво чипове до края на 2025 г.

Китайските производители на полупроводници търсят оборудване на фотолитография втора ръка, за да постигнат това, изкупувайки 90% от наличните запази, според доклад в Nikkei Asia.

Тези по-стари машини обаче не са в състояние да произвеждат най-модерните чипове, които са ценени за използване както в най-новите смартфони, така и в други потребителски джаджи и за военна техника и приложения.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари