Сбогом Windows 7 – най-популярната версия на Windows вече е в историята

14
5139

Не питайте за кого бие камбаната… Вчера официално приключи поддръжката на Windows 7 и Microsoft изпрати една от най-добрите, широко използвани и емблематични версии на операционната си система.

Windows 7 има много потребители, които все още не са мигрирали към Windows 10, според последната статистика на компанията, тя все още се използва от почти 28 процента от потребителите по света. Сега пред тях стои дилемата към какво да преминат – Microsoft няма да пуска нови системни актуализации и ъпдейти по сигурността, което означава, че ако не искат системите им да останат уязвими и отворени за атаки, нито нефункционални и пропити с проблеми, потребителите трябва да направят своя избор – дали ще преминат към последната версия на Windows, Windows 10 или директно ще се насочат към други алтернативи на Windows – като например Linux дистрибуциите или MacOS.

Ползвателите на операционната система имаха много време да мигрират безплатно към Windows 10, като подобна кампания тече дори в момента и всеки желаещ, все още има време да се възползва. Необходимо е единствено да има активирано, легитимно копие на Windows 7. Но след като има потребители, които все още не са преминали към последния Windows, очевидно те имат своята причина за това… Разбира се, очакваме да има и такива, които няма да направят никаква миграция и ще продължат да използват вече погребаната операционна система, така както има хора, които и до ден днешен използват Windows XP.

Windows 7 със сигурност е едно от най-добрите превъплъщения на настолната операционна система на Microsoft, а носталгията някак ни кара да кажем, че е най-доброто. След преходната Windows Vista, потребителите на компанията от Редмънт най-накрая намериха идеалната система за времето, която даде основите на почти всичко, което днес сме свикнали да свързваме с функционалния Windows.

В тази статия направихме преглед на важните моменти от историята на Windows 7 и подготвихме кратко ръководство за потребителите, които все още използват операционната система.

Раждане

Windows 7 е родена през 2009 г. и е наследник на скандално непопулярната Windows Vista. Компютърните гурута често обичат да правят сравнението, че единственото по-катастрофално от Vista е iPhone 4, макар че не са напълно убедени… В другия край на времевия отрязък, Windows 7 беше наследена от Windows 8, която също предизвика доста негативен отзвук и беше шок за повечето потребители. Така че, лесно е да се досетите защо Windows 7 пожъна такъв успех и толкова години се радваше на тази популярност – тя е затворена между двете най-ужасни (разбира се да не пропуснем и Windows Me) според огромна част от потребителите и експертите по света операционни системи, като дълго време беше единствената алтернатива за тези, които държат на бързата си работа и не искат да се затлачват с проблемите и непрекъснатите дефекти на Windows 8 и Vista.

Със сигурност Windows 7 се усети като голяма крачка от Vista по отношение цялостния потребителски интерфейс, който изглеждаше далеч по-модерен и беше по-удобен и лек за потребителите – с по-малко лагване и прекъсвания на работния процес, като цяло Vista имаше гадния навик да бомбардира с непрестанни подкани за сигурност и контрол на системата. Да не забравяме, че в Windows 7 за първи път се появи истински работещ Windows Aero – прозрачните прозорци с допълнителни визуални ефекти, които вдигнаха сериозно нивото на потребителското изживяване.

Всеизвестен факт е, че Windows Vista беше истински прахосник на ресурси, а Windows 7 работи доста по-бързо, да не говорим и че не изисква твърдия диск на компютъра да бъде разделен на толкова дялове. Производителността на операционната система беше значително подобрена и това очевидно беше голямото достойнство, което издигна системата. Стабилността също беше впечатляваща и може би това е една от малкото ОС на Microsoft, които от самото начало бяха приети много добре.

Разбира се, не всичко вървеше съвършено гладко – всеки един софтуер, чийто код превишава няколко реда, ще има проблеми, бъгове и слабости, а какво остава за нещо толкова сложно като операционна система. Системата също си имаше много дефекти, уязвимости и бъгове, включително катастрофални ъпдейти, с които Microsoft стана пословично известна в последните месеци, проблеми с енергийния разход, хардуерната съвместимост и други. Но ревютата за Windows 7 бяха доста впечатляващи и критичният прием бе положителен.

Най-бързо продаваната ОС някога

Шест месеца след пускането на Windows 7, тя отбеляза над 90 милиона продадени копия, а Microsoft бяха заети да се хвалят с това, че току-що са създали най-бързо продаваната операционна система в историята (да не говорим за фанфарите при финансовите отчети).

До август 2010 г., само 10 месеца след стартирането на Windows 7, операционната система изпревари своя предшественик Windows Vista, въпреки че тогава по-голямата част от хората използваха Windows XP. След това през октомври 2011 г., две години след пускането, Windows 7 изпревари Windows XP по отношение глобалния дял на пазара на настолните операционни системи.

И така, докато първоначалните продажби бяха много впечатляващи, все пак отне известно време Windows 7 да се превърне в шампион. Въпреки това, подвигът му засенчва дори последния успех с Windows 10, на който отне две години и половина, за да се превърне в основната, най-използвана операционна система. Освен всичко, Windows 7 се развиваше и доста ритмично – Microsoft пускаше редовни ъпгрейди и надграждаше операционната система и следеше проблемите, оплакванията, тенденциите и търсенията на потребителската си аудитория. Разбира се, метаморфозата не може да се сравнява с тази като при Windows 10, която до някъде можем да опишем като „модулна ОС“, заради големите промени и непрекъснати изменения и вграждане на нови функции и възможности.

Сервизните пакети

След първоначалната си версия Windows 7 естествено получи сервизен пакет, когато това все още беше начинът на Microsoft да актуализира своите настолни операционни системи. Windows 7 SP1 пристигна през февруари 2011 г., но за разлика от предишните пакети подобно на Vista, той не добави никакви нови основни функции.

Всъщност SP1 беше куп от незначителни актуализации и корекции, които почти не вълнуваха обикновения потребител. След него, всички очакваха Windows 7 SP2, вторият сервизен пакет, да излезе през 2012 г., но той никога не се появи – изобщо. Макар че Microsoft представи своеобразна актуализация на сервизния пакет, която застана вместо SP2, това беше много по-късно.

Windows 8

Въпреки че не видяхме SP2 за Windows 7 около средата на 2012 г., както се очакваше, това, на което станахме свидетели беше стартирането на Windows 8 през октомври 2012 г. – с много фанфари, но без истински фенове.

Отхвърлянето на Windows 8 е добре документирано, като няма да изпадаме в излишни подробности за това тук. Достатъчно е да се каже, че Microsoft даде на потребителите операционна система, която не са искали – Windows 8 въведе метро интерфейса, живите плочки и JAVA приложенията в Windows, но не само че беше шок с кардинално различния си интерфейс, но и имаше проблеми със съвместимостта с една огромна част от потребителския хардуер. Едва малцина са хората, които намират интерфейса на Windows 8 за удобен – всички обичат доброто старо стартово меню, което в него липсваше. По-късно, когато видяхме Windows 8.1, очевидно Microsoft знаеха какво искат хората, тъй като при него стартовото меню се завърна, макар и с обновен дизайн и отново с живи плочки, което остана и до ден днешен в Windows 10, макар и значително изменено.

В края на 2013 г., Windows 7 продължаваше да расте и на моменти растеше по-бързо дори от Windows 8, като двете операционни системи се издигаха за сметка на Windows XP по това време.

Имаше запомнящ се пристъп на паника от бизнес потребителите, когато Microsoft уведоми, че иска да прекрати всички продажби на компютри, работещи под Windows 7 до октомври 2014 г., което означава, че целият нов хардуер на пазара трябва да идва с Windows 8. Microsoft е толкова влиятелна сред производителите на компютри, че нищо не би могло да ѝ попречи да го направи. Реакцията на корпоративните потребители бе толкова бурна, че накара Microsoft да остави в продажба компютрите с Windows 7 Pro (версията насочена към работата) две години по-късно, до 2016 г., след като търгуването с компютри със стандартния Windows 7 Home приключи през 2014 г. Разбира се, в този момент, в края на 2016 г., Windows 10 вече беше на пазара и безспорно Microsoft най-накрая се усети, че може да премести бизнес клиентите към най-новата си операционна система при закупуването на нов компютър.

Някак тихомълком бе прекратено и предлагането на компютри с операционните системи Windows 8 и Windows 8.1, но както може би сами забелязвате това почти не беше отразено и никой не се загрижи – за корпоративните потребители и двете операционни системи са почти безполезни и така и не успяха да пробият – по обяснени вече причини. И двете към момента държат по-малко от пет процента от пазарния дял на операционните системи по света.

Агресивните подходи на Microsoft

Всъщност Microsoft планира прекратяването на поддръжката на Windows 7 от доста време. Първоначалните планове дори бяха операционната система да бъде изпратена в отвъдното още през 2017 г., но срокът няколко пъти беше отлаган по различни причини. През годините Microsoft предприе някои доста агресивни практики и рекламни кампании, с които да накара потребителите да преминат към най-новият им продукт – в това число да показва досадни и натрапчиви известия, да актуализира операционните им системи автоматично (в началото на Windows 10, през 2016 г.), което предизвика гнева на много хора по целия свят. Компанията не винаги се е славила с разбрани действия и гъвкави подходи, и разбиране на потребителя, и това нямаше как да не накара някои хора допълнително да намразят Windows 10.

Вярвате или не, Windows 7 държеше щафетата до последно – едва в средата на 2018 г. Microsoft най-накрая обявиха, че Windows 10 е станала основната им и най-използвана система и е изпреварила Легендата.

Разбира се, Microsoft не посмя да приложи същите агресивни практики към най-доходоносния и важен сектор – бизнес потребителите.

След всички тези години

След всичко това, можем да приветстваме Windows 7 в рая тържествено, като победител по всевъзможни критерии – дори ако част от неговата слава, успех и популярност се дължаха на неуспеха не неговите предшественици и наследници, които не можеха да покрият нивото, което потребителят очакваше от тях – проста, лесна за работа операционна система, която не им губи времето с проблеми, актуализации и грешки за коригиране, а ги оставя да вършат реална работа и да забравят за нея.

Разбира се, в никакъв случай не казваме, че успехът на Windows 7 е само защото попадна между две късчета неуспех. Дори сега, през 2020 г., пет години след излизането на Windows 10 и единадесет години след собственото си излизане, Windows 7 остава много популярен.

Според последните анализи на пазара на настолните операционни системи за декември 2019 г., Windows 7 все още работи на 27% от компютрите по целия свят, въпреки че голяма част от тях без съмнение се използват от корпоративните потребители. Така че все още над една четвърт от клиентите работят с операционната система и не можем да се въздържим от изкушението да направим паралел с Windows XP, който бе също толкова сериозно използван твърде дълго след датата на прекратяване на поддръжката. Но това значи ли, че Windows 7 ще бъде следващият XP?

Microsoft със сигурност не подценява огромното число хора, които използват Windows 7. Софтуерният гигант посочи, че някои бизнес потребители могат да се възползват от допълнителна една година поддръжка за някои от версиите на Windows 7. Миналата година, компанията също обяви, че ще стартира програма за допълнителна платена поддръжка за бизнес клиентите – очевидно това е нов, много по-осъзнат от преди подход, какъвто определено е нужен, тъй като няма да е никак лесно да разкарат такова огромно число потребители.

Да задържим ли Windows 7?

Но има ли някаква реална причина да искате да задържите Windows 7 и да устоите пред атрактивността на Windows 10? Всъщност не. Да се вкопчите в Windows 7 след края на поддръжката му е прекалено голям риск за сигурността, без значение колко сте влюбени и носталгично настроени към старата ОС, или по-скоро колко анти настроени сте към Windows 10.

Не трябва да забравяме, че Windows 10 се промени много през последните няколко години и Microsoft положи усилия да изчисти много от първоначалните бъгове около най-новата си операционна система, като например опасенията за поверителността, като това, което възпира мнозина да преминат към нея е телеметрията (т.е. следенето на потребителските действия на компютъра и изпращане на информация за обработка до Microsoft с цел „подобряване на клиентското изживяване“).

Каквото и да правите, не е разумно да останете с Windows 7. Запазете добрия спомен за времената с операционната система, почерпете се със стари приятели, припомнете си вълнението около нея, отдайте се на носталгия за известно време и си спомнете за всички прекрасни неща, които сте създали под нейно управление, но постъпете разумно – все още не е твърде късно да надградите към Windows 10. Освен това, в момента тече и кампания на екипа зад графичната среда KDE, който представя Linux дистрибуция, която досущ наподобява интерфейса на добрия стар Windows 7.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари