Светлин Наков: Кристиян е набеден, уликите срещу него – фалшификат

27
5274
Седмицата е меко казано динамична и изпълнена с новини, особено около случая с теч на данни от НАП. В Калдата се опитваме да го следим и да ви държим в течение, а днес се появи и една много интересна позиция. Тази на основателя на Софтуерния университет и един от водещите IT Специалисти в България Светлин Наков. Във своя Facebook профил той публикува интересни разкрития за теча на данни от НАП. Вижте неговата теория, с която трудно можем да не се съгласим и ние. Публикуваме я без редакторска намеса.

Файлът, който се явява улика срещу набеденият за теча на данни от НАП експерт по компютърна сигурност Кристиян Бойков е фалшифициран!

Хакерите използват Linux, особено истински добрите хакери, няма съмнение за това. Точно както дизайнерите ползват Mac и няма съмнение за това.

ZIP архивът, който изтече (minfin_leak.zip) е създаден под Linux (вижте на картинката).

Подпъхнатият по-късно файл .~lock.DEC73_DETAILS.csv# е създаден под Windows, от някой друг, не от този, който е създал архива с експорта на Oracle базата данни на НАП от системата за възстановяване на ДДС.


Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията.

Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува.

Какво вероятно ще последва?

Информацията е публична, така че на който му трябва от злите сили, вече си я има: за изборни измами, за данъчни престъпления, за разчистване на сметки, за всякакви цели.

Ще гласуват набързо да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността срещу останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 спорни закона, докато медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, сега пак го повтарят, пише го по учебниците по манипулация на масите.

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
17 Коментари
10 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Borislav
Borislav

Аз съм съгласен, че lock файла не може да се счита за доказателство (тък като е много-субективен като цяло). От друга страна твърдението на Наков, че zip-a е правен под Linux а това е lock file, създаден под Win – това също е абсурдно. Реално ако имам VM с Windows ( от която да проведа атаката ), която има shared folder с хоста ми ( който е *nix ), какъв е проблема да направя zip-a в Main OS-a, докато работи Libreoffice във VM-a ( точно от където може да попадне и въпросния lock file в архива ) … Като цяло… Виж още »

Денис
Денис

Колко много истина има във тази статия!!!

Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺
Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺

Догадки, конспирации, предположения. “Митовете трябва да бъдат развенчавани, но без създаването на нови такива.” Иначе в едно всики предполагам сме съгласни – правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ управлява в различен формат и беше първото, което сериозно поде инициативата за електронно правителство и нищо не се случи, създадоха се несъвместими една с друга системи. Помните ли как сайта на една служба за сигурност се срина, когато населението реши да провери документ дали адвокатите трябва да портят клиентите си в разрез със закона? Същите се грижат и за сигурността ни… Системите са ни пародия! Лично знам за човек, който подаде сигнал… Виж още »

Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺
Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺

Бойко искаше да прави ИТ специалистите овчари, типичен селяк и социалист, бивш БКП-ар!

boot
boot

А.. Летище София е достъпно за всекиго. Един мой роднина имаше една житейска философия за тъпаците, простаците, малоумните и патриотите и тя гласеше следното: Като имаш проблем със свиня – бягай. Не че няма да я пребориш в кочината – ще те изцапа.

windowds
windowds

За какво е тоя театът(руснак от монтана които не споменава ф-16)?

руснак които не мрази ф-16 ?? – на 🗽. хакери им е забрнено да плют щатска стока

Какъв 🗽 софтуер ще трябва да се сложи зарди нац. сигурност?

Колко още искат 🗽 да източи от нап чрез овладяването чрез нов софтуер – бб вече се дърпа искал да плаща без лихва ?

През новият 🗽 софтуер н нап нкои ще изгубят всичкиъе си пари след дан.ревизия по новият софтуер

/joke...or not
/joke...or not

Масони, розенкройцери, илюминати, американци, евреи, хомосексуалисти, джендъри, ЦРУ, МИ6 и други са по петите ти, дебнат те от всеки ъгъл, НАТО те наблюдава. Ние сме анунаките, ние знаем кой си и те следим нон-стоп. Ти си най-уникалният от човешката раса, който сме виждали, единственият, който знае истината.

Наско
Наско

От цялата работа най-много шум се вдигна за това, че всеки е разбрал кой каква заплата получава, което е и от най-пазените тайни от българите. И има защо, в малко държави се взимат такива пари. Има една чужда трибуквена агенция, която има подробно тази информация. Между другото Наков е много добър профил за сив хакер – има голям опит, технически и социални умения. Няма да се учудя ако след полунощ вършее из разградените сайтове.

haxxor
haxxor

Ще ви кажа какво ще последва… но вие вече знаете… Ще последва своеобразно състезание, за кой ще направи най-големия хак в бъларската хай-тек субкултура и общество… но това няма да е официално и пред медиите като в случая. Ще има много хора събрани пред мониторите и компютрите и ще мине много време, докато всички хакери намерят силните си и слаби страни и ги развият съответно… ще се пръснат по мрежата и ще обхванат целия свят и само тук там ще останат нехакнати системи. През това време, ще има еволюция… в инструментариума, подхода, целите и статута… Ще се сменят поколения и… Виж още »

Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺
Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺

Статистиките за заплтите са официални от национални и международни организации. Това не е тайна. Тайна е твоята индивидуална заплата и данни.

haxxor
haxxor

Брей, и като не е тайна, защо не блъфираш докрай и да разкриеш какви са официалните заплати? Или само потвърждаваш вече казаното.. като всеки друг лайк, без грам собствено мнение и доза ирония по темата.

пипи
пипи

Това не го разбраха само ПРОСТИТЕ ченгета дето заловиха хакера за 24 часа.
Що не залавяха и другите престъпници така? Ще си остави някой собственото
име. Това е прекалено тъпо даже за ченгета.

Хаххах
Хаххах

Абе, че е той – той е.
Въпросът е, че няма как да го докажат само на базата на този файл.

пипи
пипи

То що недоказани има в народното събрание ехее…

Love SOROS!
Love SOROS!

Наков гледа твърде много Netflix.