fbpx
15.8 C
София

Световен протест срещу промените в климата – къде ще се проведе и какви са целите?

Най-четени

Шведската ученичка Грета Тунберг е разочарована от политиката и е решена да се бори за опазване на климата по свой си начин: 15-годишното момиче стана известно с това, че всеки петък излиза да протестира пред шведския парламент, вместо да ходи на училище.

Тунберг стана известна със своя протест срещу политиците, като 15-годишната ученичка спря да ходи на училище за известно време, за да може да популяризира своята кауза. Тя събра хиляди привърженици от целия свят в социалните мрежи, а също и беше поканена като гостенка на 24-тата Климатична конференция на ООН в Катовище, където имаше възможността да призове най-вече младите хора да се ангажират в борбата за опазване на климата.

Положението на Планетата изобщо не е розова. Наскоро станахме свидетели на ужасяващите пожари в Арктика, а огъня все още бушува в тропическите гори на Амазонка. Наскоро Исландия направи погребение на 700-годишен ледник, убит от климатичните промени. Един милион видове са застрашени от изчезване, а много вече са изгубени. Преживяваме криза, а децата и бъдещите поколения най-вероятно ще живеят в коренно различна среда, от тази, която познаваме. През следващата седмица студенти и възрастни ще се присъединят към глобални стачки, за да поискат спешни мерки срещу промените в климата.

Събрахме информация за каузите, местата и датите, на които ще се проведат глобалните протести.

Какво представляват глобалните климатични стачки?

Когато Грета Тунберг застана пред шведския парламент с ръчно нарисуван плакат с текст „Skolstrejk för klimatet (Училищна стачка срещу промените в климата)“, тя стартира световно движение. Това не е първият път, в който децата напускат училище, за да искат промяна, когато се чувстват безсилни пред лицето на бездействието по въпроси, които касаят съществуването на всички ни. В деня на изборите на Швеция през 2018 г., тя напусна училище, за да протестира.

Тунберг се превърна в лице на новото движение, вдъхновявайки ученици по целия свят да спрат да ходят на училище и да поискат спешни мерки срещу промените в климата. През март студенти излязоха на улиците в над 2000 града с молба възрастните за поемат отговорност за климатичната криза. През май, юни и август, станахме свидетели и на много други по-малки стачки.

Следващата поредица световни протести, която предстои, ще бъде най-голямата до момента и ще видим ученици и възрастни в общи усилия в искането на „край на ерата на изкопаемите горива“.

Кога ще бъде световната стачка?

Предстоящите протести ще се проведат в следващите два последователни петъка, предназначени да съвпадат със срещата на върха на световните правителства за обсъждане на действията за извънредните климатични изменения. Срещата ще се проведе в Организацията на обединените нации в Ню Йорк (ООН) и ще започне на 23-ти септември.

На 20 и 27 септември хиляди души от градовете по целия свят ще се обединят в мащабни протести, като самата Грета Тунберг ще присъства на климатичния протест в Ню Йорк на 20-ти септември.

Къде ще се проведат стачките?

Огромен брой планирани стачки са регистрирани на уебсайта Global Climate Strike, така че ако се интересувате, или обмисляте да се присъедините към глобалните протести, то може лесно да получите информация за улиците, градовете и часа, в който ще се провеждат протестите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини