Световните продажби на компютри се покачиха за пето поредно тримесечие

0
1

Продажбите на персонални компютри в световен мащаб за второто тримесечие на 2004 г. са се покачили с 15%, пише „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на проучвания, проведени независимо едно от друго от американските изследователски компании „Гартнър“ (Gartner) и Ай Ди Си (IDC). Това се случва за пето поредно тримесечие, като основните причини за покачването са засиленото търсене на компютри в Европа, както и все по-голямото популяризиране на хардуерната и софтуерната техника в бизнес средите.

Двете компании за маркетингови проучвания използват различни методики при събирането и обработването на информацията, което води до леко разминаване на резултатите им.

Въпреки това и двете страни са единодушни, че тази тенденция ще се запази поне до края на тази година въпреки скептицизма на някои анализатори относно бързото възстановяване на сектора за информационни технологии.

Американският гигант „Дел“ все още заема лидерското място като производител в сектора с пазарен дял от 18.3%, въпреки че съперникът „Хюлет Пакард“ набира все повече позиции и неотлъчно следва водача в класацията, казват от „Гартнър“. В подредбата за компютърните компании с най-силни продажби следват още Ай Би Ем (IBM) и японската „Фуджицу“ (Fujitsu).

За посочения период продажбите на персонални компютри са достигнали до 39.7 млн. единици, или повишение от 15.5%, като 6.23 млн. принадлежат на „Дел“, посочват от IDC. Според „Гартнър“ пък този процент е 13.3, или 42.8 млн. броя. Само в САЩ, Европа и Азия е регистрирано повишение от по над 10%. Силните позиции на еврото спрямо долара и силният спад на цените на компютри пък са основните виновници за повишеното търсене на Стария континент.

Нарастващият дял на услугите в сектора за информационни технологии, увеличаването на броя на продадените сървъри, развитието на софтуерния пазар, както и постоянно нарастващото търсене на специализирани ИТ решения от финансовите компании, държавата, малкия и средния бизнес допълнително подкрепят доброто представяне на сектора, подчертават анализаторите.

Източник: dnevnik.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за