Световният пазар на таблетите е намалял с 35%

0
1

Глобалният пазар на таблетите показа силен спад през първото тримесечие. От трите най-големи производители, само Amazon отчита силен растеж, показват данните на анализаторите от TrendForce.

Според техните оценки, за периода януари-март 2016 г. общосветовните доставки на таблети възлизат на 35,2 милиона единици, което е спад с 35% и 7,9% в сравнение с показателите съответно на тримесечна и едногодишна давност.

Анализаторът от TrendForce Анита Вон твърди, че брандовите производители на таблети са регистрирали спад след впечатляващите високи резултати през последните три месеца от 2015 година.

Според специалистите, за негативното влияние на продажбите на таблетите продължават да са виновни големите смартфони, което води до повишаване на продажбите на средните по размери таблети.

Данните на TrendForce показват, че по-малко от 40% от таблетите, пуснати на пазара в първата четвърт имат 7 инчови екрани, след като година по-рано делът на тези апарати бе 51%. Позицията на по-големите модели (с дисплеи около 11 инча) през това време е нараснала с 1,5% до 10%, за което допринесоха премиерите на Apple iPad Pro и Microsoft Surface Pro 4.

Apple остава лидер на пазара на таблетите, но позицията й отслабва. През първото тримесечие на 2016 г., тя е пуснала 10,3 милиона iPad, което е с 36% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. На годишна база, доставките са намалели с 18,8%.

Samsung заема второ място и доставките й на таблети възлизат на 6,5 милиона единици, което е 26,5% по-малко в сравнение с първите три месеца на 2015 година. През първото тримесечие на 2016-та, Samsung е пуснала само два нови таблета, така че липсата на нови продукти заедно със сезонния фактор и негативното влияние на фаблетите доведе до спад в пазарните позиции на корпорацията, отбелязват изследователите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за