fbpx
11.8 C
София

Светът на Alexa на Amazon стана още по-голям

Най-четени

На Amazon бяха необходими четири години, за да населят света със 100 милиона устройства, работещи с Alexa. След това на компанията ѝ отне само година, за да удвои този брой.

Титанът в електронна търговия обяви в понеделник, че сега има „стотици милиони устройства с поддръжка на Alexa“ в ръцете на клиентите в световен мащаб, което е огромно увеличение от 100-те милиона, обявени миналия януари. В числата влизат собствените линии на Amazon от високоговорители Echo, таблети Fire и стрийминг устройства за Fire TV, както и устройства на трети страни като носима джобна техника, телевизори и компютри, показващи колко се е разширил светът на Alexa.

Съчетаването на Smart Home с Alexa също се удвои, като хората, използващи гласовия асистент за интелигентен дом, наброяват стотици милиони.

Компанията разкри тези нови повратни моменти в началото на CES 2020, най-голямото технологично шоу в света, където ще представи редица нови партньорства с производители на автомобили, телевизори и свързани домове, за да поддържа динамичния растеж на Alexa.

„Измина много, много голяма година по отношение на растежът на света на Alexa“, каза Дейвид Лимп, който ръководи хардуерните разработки на Amazon пред технологичния портал CNET в края на миналия месец. „Ако някой беше казал преди пет години, че ще можем да представим такива резултати пред бизнеса, щях да се учудя.“

В типично потайния си стил Amazon избягва да предлага по-конкретни цели и планове за бъдещия растеж. Все пак цифрите показват в колко огромна се е превърнала Alexa за малко повече от половин десетилетие, като цифровият помощник става най-популярният контролер за умни домове в САЩ. След толкова бърз и голям растеж, Amazon вече ще трябва да измисли как да изпревари многобройните си конкуренти – Google, Apple, Samsung и други – и да продължи да оповестява толкова големи числа за растеж за своя гласов асистент.

Например, Google засили присъствието си в CES през последните няколко години, предимно за да демонстрира предимствата на собствения си Google Assistant.

С Alexa вече са интегрирани в повече от 100 000 умни домашни продукти от над 9 500 марки – друг голям етап, който компанията разкри миналия месец – с основание бихте се чудили какво толкова е произведено – ще дадем жокер – едно от най-интересните устройства представлява умно ренде за сирене, чрез което можете да разговаряте с Alexa.

Всеки път, когато отбележим такъв успех, мисля, че нашата отговорност е да продължим да движим топката напред. Дейвид Лимп, шеф на хардуерния отдел на Amazon
Патрик Муърхед, анализатор на Moor Insights & Strategy, заяви, че Amazon вероятно едва сега започва.

„Смятам, че Amazon постигна добър напредък, като включи Alexa в 100 000 различни продукта“, пише той в имейл, „но възможността вероятно е 10 пъти по-голяма от преди десет години.“

Поверителността на потребителите и споровете

Един проблем, който може да затрудни популярността на Alexa, е поверителността. Amazon и други големи разработчици на гласови асистенти се сблъскаха с нарастваща критика миналата година за това, че не успяха да уведомят потребителите си, че използват човешки рецензенти, за да слушат малък брой потребителски записи от диалозите им с устройствата. Практиката е широко разпространена и необходима за подобряване на гласовите услуги. Но в някои случаи изпълнителите, работещи за тези компании, са имали достъп до записи, на които се чува как хора правят секс или провеждат неприкосновени разговори с личните си лекари или с банката си, в които се чуват чувствителни детайли за техния живот.

Amazon, Google и Apple затегнаха настройките си за поверителност след възраженията. Лимп каза миналия месец, че планира да остане фокусиран върху нуждите на личния живот на потребителите.

„Всеки път, когато отбележим такъв успех, мисля, че е наша отговорност да продължим да движим топката напред“, каза той. „Никога няма да спрем. Докато смятаме, че това е важно и чуваме същото от клиентите, ще продължим да измисляме нови начини да направим тези продукти, още по-възхитителни и по-сигурни.“

Той отбеляза, че продажбите на устройства с поддръжка на Alexa от Amazon не са се забавили на фона на критиките за използване на човешките рецензенти, но добави, че нямал намерение да позволи на проблема да се задълбочи дотолкова, за да позволи това да се случи.

Ring, компанията за видеозвънци на Amazon, също е изправена пред критики за пропуски в сигурността и партньорството си с местните полицейски управления. Попитан дали вече съжалява или изпитва противоречиви чувства за закупуването на Ring, Лимп бързо отговори: „Не, не, всъщност е точно обратното.“

Той каза, че Ring е изключително успешна придобивка за Amazon и се вълнува от бъдещите продукти на Ring. Лимп добави, че той и екипът на Ring приемат много сериозно доверието на клиентите, така че те ще продължат да разработват нови начини да направят продуктите на Ring „още по-безопасни“.

Посочвайки продължаващите силни продажби на Alexa устройствата, Moorhead твърди, че Amazon е направила достатъчно досега, за да отговори на нуждите на личния живот и сигурността на повечето клиенти. Но той добави, че „поверителността и сигурността са постоянна движеща се цел, така че това, което работи през 2019 г., може да не работи перфектно в бъдеще“. Така той очаква компанията да продължи да добавя нови функции, за да управлява тази променяща се динамика.

Очакванията на CES 2020

Благодарение на по-голямото присъствие на Amazon в CES, компанията ще има три различни експонати на изложението, включително изложба на устройства Alexa. Amazon също заяви в понеделник, че няколко производители на телевизори и разработчици на интелигентни домове ще обявят нови устройства, които поддържат Alexa по време на CES.

Отвъд шоуто тази седмица, Лимп заяви, че още повече продукти на Alexa ще дойдат и от Amazon, от новата гама на компанията „Day 1 Edition“, която включва още експериментални и малопартидни устройства, като очила Echo Frames и пръстен Echo Loop.

„Имаме много забавни идеи, които седят на лабораторната скамейка“, продължи той, „и вече ние сме доста далеч от вътрешните бета-версии, но имахме ограничения за представянето им в  миналото.“

Попитан дали ще видим робот, захранват от Alexa – концепция, за която се говори още от миналата година, Лимп отказа да каже много.

„Вярвам, че роботиката е интересна“, каза Лимп. „Ние използваме роботиката в големи аспекти на това, което правим като компания и мисля, че с течение на времето роботиката ще бъде важна и за потребителите.“

Това означава, че вероятно няма да има потребителски робот, произведен от Amazon на CES 2020, но тъй като Amazon внедри Alexa в още повече неща, може би има шанс тя да пристигне заедно с други интересни устройства като умното ренде за сирене, което за жалост навярно ще видим чак на CES през 2021 година.

Скорошно потребителско проучване на Масачузетския технологичен институт на 100 души, притежатели на поне едно умно устройство, което работи с Alxa на Amazon, които са били случайно селектирани за целите на изследването, стигна до извода, че повечето от тях заявяват категорично, че дигиталният асистент до някаква степен е улеснил живота им или е направил ежедневието им поне малко по-лесно и просто и като цяло хората посрещат Alexa в живота си и не я намират за „демонична и зловеща“, за каквато бе обявена преди няколко години от редица обществени критици, в това число и религиозни водачи, когато Amazon обяви плановете си да я направи масова във всички устройства.

Според друго проучване, дигитални асистенти като Alexa могат да помогнат за намаляване на социалната тревожност, речевата бариера и комуникативните дисфункции на хората, като им дава пространство, в което да говоря, без да се опасяват, че събеседникът им може да се смути от тях, макар незапознатите с материята да смятат точно обратното – че виртуалните асистенти пречат на реалното социално общуване на хората.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини