Светът няма да свърши през 2029 или 2036 година, потвърди NASA

0
272

Лоши новини за любителите на апокалиптичните прогнози, които очакват с нетърпение края на света. Американската космическа агенция NASA потвърди официално, че светът няма да свърши нито през 2029 година, нито 7 години по-късно. Това означава, че няма причини да се притеснявате от космическа гибел. Много по-вероятно е нещо лошо да се случи по чисто земни причини, съобщи Digital Trends.

Една от опасностите, с които се спекулира най-сериозно в последно време е астероидът Апофис. Той е открит през 2004 година и е с размерите на три и половина футболни игрища. В началото се появиха предположения, че има 2.7% шанс Земята да бъде ударена от астероида през 2029 година, като ако това не се случи, шансовете нарастват при минаването му покрай нас седем години по-късно.

По-късните изчисления на NASA обаче показват, че няма опасност от удар нито 2029 година, нито след това. Всъщност шансове има, но те са толкова минимални, че дори не си струва да бъдат споменавани. Последните данни на американската космическа агенция са от миналата седмица, когато Апофис мина близо до планетата. Те с още по-голяма категоричност доказват, че космическата скала не представлява никаква опасност. Следващото прелитане на астероида ще бъде на много голяма дистанция и шансът за сблъсък е под едно на милион.

В момента интересът към Апофис вече е чисто научен и той не се разглежда като опасен обект.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари