Светът полудя по защитните маски срещу COVID-19, в които са импрегнирани медни йони

6
2087

В големите градове на редица държави все още носенето на маски е задължително и явно скоро няма да забравим за тези защитни средства. Основната причина е, че лекарите дори и на ваксиниралите се от новия коронавирус препоръчват да продължат да спазват профилактичните мерки. Защитни маски трябва да се носят, защото засега медиците все още не знаят, дали ваксиниралите се не са преносители на COVID-19. И докато учените се занимават с тези важни неща, хората от целия свят си избират най-различни и най-разнообразни защитни маски.

В това отношение 2021 година зададе нов тренд – маски с импрегрирани йони на медта или на среброто. И наистина, именно маските от подобен тип са най-търсени в аптеките на почти всички европейски страни. Възникна дефицит понеже търсенето е много по-голямо от предлагането. През последните един-два месеца се наблюдава небивал скок в търсенето на най-разнообразни материали от мед – медни чаршафи, които всъщност са обикновени чаршафи с йони на медта, защитни маски за лицето с медни йони и дори чорапи, в състава на които има мед. Може би причината е появилата се наскоро в Европа реклама, в която се твърди че тъканта с йони на мед или сребро убива вирусите и бактериите. Медицинските експерти подчертават, че потребителите трябва да бъдат много внимателни, понеже медта не е панацея за борба с новия коронавирус. Но все пак доколко ефективни са тези медни маски в борбата с COVID-19?

Защитните маски с медни йони

Добре известно е, че медта убива вирусите и бактериите и ограничава инфекции като например ешерихия коли, салмонела и грип, а резултатите от последните научни изследвания показаха, че медта е ефикасна и срещу новия коронавирус. Научната работа публикувана в New England Journal of Medicine показа, че вирусът се задържа върху медта само в продължение на няколко часа, а върху стоманени и пластмасови повърхности вирусът остава в продължение на няколко дни. Във връзка с това, The New York Times напомня, че медиците не считат повърхностите на различните предмети и обекти за основен начин за прехвърляне на коронавируса от човек към човека.

Медни съдове за пиене на вода и други напитки са се използвали още в Древна Индия. Причината е, че медта е натурален антимикробен материал, който самостоятелно стерилизира своята повърхност.

Резултатите от още едно научно изследване, публикувано в списание PLOS One показа, че маските с медни йони „могат значително да намалят риска от заразяване на ръцете и околната среда, както и да намалят вероятността от заразяване при неправилно използване и утилизиране на маските„. Тук трябва да внимаваме, понеже това изследване е направено от учените, които работят в компанията Cupron, произвеждаща именно тези маски.

Известно е, че имунната система на човека използва именно мед в борбата с микробите (вируси и бактерии). Според Майкъл Шмид, професор по микробиология и имунология в медицинския университет на Южна Каролина, способността на медта да се бори с вирусите е изключително висока. Само че има уловка – за да могат тези нови медни маски да бъдат ефикасни, количеството мед в тях трябва да бъде достатъчно високо, за да може борбата с микробите да бъде ефикасна. От друга страна, микробиологът Майкъл Джонсън от университета на Аризона отбелязва, че в около 40% от протеините с известни на медицината структури, съдържат йони на различни метали. Когато медта прониква в клетката или във вируса, тя може да измести другите йони на металите, които могат да бъдат вредни за съответните протеини.

Според изброените дотук изследвания, защитните маски с медни и сребърни йони наистина могат по-добре да ни защитят от новия коронавирус. Но дълготрайността на тези маски може да е проблем. Особено ако те често се изпират или се дезинфекцират, а битовите перилни и дезинфекционни средства съдържат съединения, които могат да премахнат йоните на медта. Преди време медицинският директор на Националния фонд на инфекциозните заболявания на САЩ Уилям Шафнър каза, че е съмнителна идеята медните маски да защитават по-добре и добави, че не е толкова важно от какви материали е направена маската и какви йони има в нея – главното е хората да я носят.

Интересно е, миналата есен медицинските специалисти заявиха, че използването на мед върху различните повърхности в болниците може да помогне за по-лесното контролиране на вируса. Едновременно с това те предупредиха, че въздействието на медта не е мигновено и по никакъв начин не може да замени внимателното миене на ръцете, социалната дистанция и другите профилактични мерки за защита от новия коронавирус. Но дали все пак маските с йони на медта защитават от заразяване с COVID-19?

В сайта на Световната здравна организация се казва, че COVID-19 се разпространява предимно при контакт на човек с човека и при издишване и кашляне. Засега информацията за ефективността на маските изготвени от антимикробни материали е твърде ограничена. Но всички за които носят маски с импрегнирани йони на мед и сребро, навярно се чувстват по-защитени, въпреки малкото количество доказателства и данни. Трябва да се внимава, понеже подобна лъжлива увереност може да доведе до това, че хората по-рядко ще започнат да дезинфекцират маската, което ще намали нейната ефективност.

Напълно е възможно защитните маски с йони на мед и сребро да започнат масово да се използват за борба със сегашната и бъдещите пандемии. Вече се появиха стандарти за измерване ефективността на маските и дезинфекциращите средства срещу вирусите и бактериите. Медните маски се оказаха ефективни, но засега няма точни данни какво се случва при тяхното повторно използване, след като са третирани с най-различни дезинфектанти. Ще очакваме нови изследвания.

1.7 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари