Свободата на изразяване в Интернет продължава да бъде ограничавана за шеста поредна година. Това става ясно от доклада на „Фрийдъм Хауз“ Freedom on the Net, който посочва, че 67% от всички интернет потребители живеят в страни, в които онлайн критиката към управлението, властта или военните се подлага на цензура, като това може да доведе до арести и даже убийство. Освен това, правителствата по света почват да осъзнават силата на социалните медии и приложения и усилено се опитват да ограничат достъпа до тях. Най-честите случаи за подобни действия са в случаи на протести в страната или опити да бъдат разгласени неудобни за властта действия, като популяризиране на насилнически действия и следене.

Освен горепосочените действия, има случаи, в които властите спират достъпа до Интернет изцяло в случай на нужда.

Освен предлаганата от някои приложения криптозащита, която не може да бъде разбита и комуникацията между страните пресечена, причина за забраната им често е чисто тривиална – икономическа – те ощетяват печалбите на националните телекомуникационни компании в съответните страни, където това бива осъществявано. Също така, обхвата на типа онлайн съдържание, което бива цензурирано също се разраства с включването на новинарски медии, свързани с политическата опозиция, сайтове, които призовават за протести, интернет ресурси, разглеждащи проблемите на гей общностите в съответната страна и изображения. Водещи тук са Сирия, Иран, Узбекистан и Етиопия. На другия полюс са държави, като Естония, Канада, САЩ, Германия и Исландия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари