Свободните IP-адреси ще привършат съвсем скоро

2
59

Американският регистратор на Интернет-номера ARIN, който разпределя блоковете от IP-адреси за Северна Америка, предупреди, че големите блокове от IP-адреси ще свършат буквално след няколко седмици. Организацията започва да отказва на провайдърите, заявили нови блокове.

Всички навярно са чували, че пространството с IP-адреси не е безкрайно и свободните адреси все някой ден ще свършат. Този ден е вече съвсем близо. Много анализатори отбелязват, че при разработването на първите версии на Интернет-протоколите никой не очаквал и не е могъл да си представи, че Глобалната мрежа ще се разрасне толкова много.

Концепцията „Интернет на нещата“ предвижда не само компютрите, таблетите и смартфоните да имат IP-адреси, а и всяко битово устройство и носимата електроника също имат достъп до Интернет със свой адрес, а разпространението на тези устройства тепърва започва.

Директорът на ARIN Ричард Димерсън заяви: „Само след няколко седмици, за първи път в историята, ние няма да разполагаме с достатъчно голям блок адреси и няма да можем да ги заделим за следващата заявка“.

Преходът към IPv6 е все още твърде бавен. Засега на първо място по разпространение на този протокол е Белгия, където 30% процента от устройствата работят с IPv6.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари