Свръхлеката ракета Rocket Lab Electron изведе в орбита 13 малки сателита

3
527

Частната космическа компания Rocket Lab от Нова Зеландия продължава да постига успехи. В края на миналата седмица свръхлеката ракета носител Electron в рамките на мисията ElaNa-19 (Educational Launch of Nanosatellites) успешно изведе в орбита 13 малки сателита тип CubeSat. Изстрелването бе показано в реално време.

Ракетата бе успешно изстреляна на 16 декември в 8:33 часа наше време от източното крайбрежие на Нова Зеландия.

От името ElaNa-19 се вижда, че това е деветнадесетата мисия, но е първата в рамките на програмата NASA Venture Class Launch Services. Тази инициатива на американската космическа агенция е предназначена именно за изстрелването на малки, леки и евтини ракети от типа на Electron.

Rocket Lab работи в сегмента на малките клиенти, като например университетите. С новата ракета те не се налага да чакат изстрелването на другите мощни ракети, за да изведат своите сателити в космоса. Electron може да извежда до 225 килограма полезен товар на ниска околоземна орбита и до 150 килограма на 500 км орбита. Цената на едно изстрелване на Electron е около $6,9 милиона.

Главните конкуренти на на Rocket Lab са компаниите Virgin Galactic LLC на Ричард Брансън, както и редица космически компании от Индия и Бразилия, създаващи ракети от същия клас.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари