Сгъваемите смартфони заслужават сгъваеми батерии, твърдят учени

0
385

За да бъдат в крак с набиращата популярност тенденция на сгъваемите смартфони, производителите на акумулаторни батерии трябва да бъдат по-гъвкави. Буквално.

Професор Маркус Нидербергер и неговия изследователски екип от ETH Цюрих са разработили прототип на „първата сгъваема батерия за телефон“, която може да бъде опъвана, огъвана и усуквана, без да това да спира захранването или да я увреди.

Батерията е изградена във форма подобна на сандвич, следвайки дизайна на конвенционалните батерии, като информацията идва от статия в уеб сайта на университета. Между двата разтегливи токови колектора в батерията, се намират катод, хидров електролит, PDMS рамка с уплътнение и анод.

„Към днешна дата все още никой не използва напълно гъвкави компоненти в производството на сгъваемите смартфони. Никой нов телефон не е истински сгъваем, ако използва конвенционален акумулатор, който работи само във фиксирана позиция. Батериите също биха могли да бъдат използвали в дисплеи за компютри, умни часовници, таблети и друга носима електроника. Батерията също може да бъде вградена в дрехи, като бъде зашита в текстила, за използването ѝ в модерни облекла, които съдържат някакви електронни елементи или приспособления.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари