fbpx
-1.2 C
София

Сделката между Apple и Dell, която можеше да промени историята

Най-четени

През десетилетието, откакто Стив Джобс почина на 5 октомври 2011 г., iPhone, Mac и iPad помогнаха на Apple да се превърне в една от най-ценените компании на планетата, като вече над един милиард души в света използват технологиите на Apple в ежедневието си.

Това е наистина голяма промяна спрямо положението, което компанията е заемала през далечната 1997 г., когато Apple е била на косъм от фалита. По това време позицията на Джобс като изпълнителен директор също е била разклатена, но за да спаси компанията, той е започнал проучване за потенциални възможности за спасяване на компанията, чрез привличане на солидна инвестиция от 150 милиона долара от Бил Гейтс, която всъщност спасява компанията и ѝ позволява да продължи, за да се издигне до днешното си положение. В замяна, Apple помага на Microsoft, като дава тласък на собствения ѝ браузър Internet Explorer, давайки му приоритет пред популярния по това време браузър Netspace Navigator. Но по-малко известен факт е, че Джобс също се е опитал да сключи сделка и с Майкъл Дел и неговата съименна компютърна компания, която е имала потенциала да промени завинаги хода на Apple и историята на технологиите.

В мемоари, излезли тази седмица от печат, събрани в сборник, озаглавен „Play Nice But Win”, Дел разказва за любовта към Apple, която е изпитвал, сравнявайки я с тийнейджърска любов. В разказите си, той споделя още за срещата си с Джобс, който тогава е бил 10 години по-възрастен от него, както и за едно партньорство, което никога не се е състояло: Джобс е поискал да сключи партньорство с Dell, която да използва под лиценз операционната система Mac OS X, която да бъде инсталирана на бързо продаваните, евтини компютри на марката, базирани на Intel. И въпреки че медиите продължават да описват Джобс и Дел като враждуващи опоненти, в книгата си Дел разказва, че той и Джобс са станали добри приятели, като описва Джобс като „блестящ предприемач, разбиращ маркетолог, мечтател и идеалист, който е помогнал за постигането на един от най-големите бизнеси и създаването на едни от най-големите обороти в историята, който също е помогнал и за популяризирането на популяризирането на редица потребителски устройства, в това число и смартфоните.“

„Всеки, който иска да направи нещо невероятно, трябва да има малко по-различен и нетрадиционен подход“, казва 56-годишния Дел в интервю, попитан за наследството на Джобс. „Не можете да спазвате правилата и да правите невероятни неща. Стив беше изключителен в това отношение.“

Първа среща със Стив Джобс

Очарованието на Дел от технологиите започва, когато той е бил още дете, споделя самия той, като всичко започва с прекарани безброй часове в игра с изчислителните машини, които баща му е носел у дома. Той разказва, че машинариите, с които си е играл, са създавали ужасен шум, но нещо в цялата тази мистерия около тяхната магия, го е привличало. Когато е само на осем години, семейството му подарява изчислително устройство на Natinal Semiconductor. „Обичах математиката и ми хареса идеята зад цялата концепция на изчислителните машини“, споделя Дел.

Докато посещава курсовете по математиката в общинската прогимназия в Хюстън, Дел научава, че училището е спечелило финансиране за реализиране на проект по обучаване на младежи за базови знания по програмиране. „За мен беше нещо невероятно, че човек може да пише програми. Това беше в зората на ерата на персоналните компютри. Идеята, че можеш да имаш собствен компютър и да го програмираш, просто беше най-готиното нещо, за което можех да се сетя, и това ме накара да започна усилено“, разказва Дел.

Това очарование в крайна сметка е нещото, което един ден го довежда до началото на неговата „история със Стив Джобс“. През 1979-та година, когато е на 14 години, Дел моли родителите си да му купят Apple II, за който той днес си спомня, че навремето е струвал много – цели 1298 долара – доста пари за тогавашния жизнен стандарт. След като обаче родителите му склоняват и купуват компютъра, Дел разопакова това, което описва като особено красив компютър – и веднага започва да го разглобява, за да види как работи.

„Имам това убеждение, че едно нещо трябва да бъде прегледано и проучено и до най-дребния детайл, за да бъде разбрано. Исках да разбера всичко, свързано с това как работи тази машина. Голямото нещо в Apple II беше, че всеки един от чиповете беше ясно видим и дори обикновен човек можеше да разбере какво точно представлява. Имаше дори книги, в които се описваше подробно как работи всеки чип. Изядох ги с кориците“, разказва в книгата си Дел.

До 15-годишна възраст, Дел казва, че е гледал на Джобс не само като пионер в компютрите, но и като бизнес предприемач, след като се среща със съоснователя на Apple през пролетта на 1980-та година, когато тогава 25-годишния Джобс презентира компютъра пред потребителска аудитория, в която си е намерил място и Дел.

„Когато влезе в стаята на нашата среща, сякаш въздухът се промени. Той говореше с извисяващи речта метафори… Той казваше – с персоналните компютри, хората ще имат способността да постигнат невъобразимото.“

„Всеки, който иска да постигне нещо невероятно, трябва да има малко по-различен и нетрадиционен подход“, Майкъл Дел

Пет години по-късно, след като бизнесът с персонални компютри, който Дел стартира от стаята на общежитието си, започва бавно да се разраства, той се запознава в лична среща с Джобс, откогато започва да го нарича свой приятел.

Бързо напред до 1993 г. – Джобс е изгонен от Apple след срив в борда на компанията през 1985 г. Тогава предприемачът създава нова компания, наречена Next, която създава красива, но скъпа работна станция, със собствена операционна система, както и софтуер, наречен WebObjest за създаване на уеб базирани приложения. Dell казва, че Джобс е идвал в дома му в Тексас няколко пъти през въпросната година, опитвайки се да го убеди да използва операционната система на Next на компютрите на Dell, като твърди, че тя е много по-добра от софтуера на Windows на Microsoft и може да подкопае пазара на Unix работни станции, който дотогава е доминират от един производител. Проблемът, който описва Дел пред Джобс тогава, който го възпрепятства да вземе това решение, е, че за операционната система на Next на практика няма приложения, с което тя представлява нулев интерес за клиентите. По същото време започват да се пръкват нови и нови услуги за Windows, като програмистите започват все повече да се фокусират върху операционната система, пренасочвайки усилията и вниманието си от системите с отворен код, които тогава също са в разцвета си.

Въпреки това компанията на Дел все пак работи за кратко с Next, като използва Web Objects за изграждането на първия си онлайн магазин в средата на 90-те години.

През 1997 г. Джобс се присъединява към борбата на Apple, след като придобива Next за 429 милиона долара и предлага на Дел друго бизнес предложение. Джобс и неговият екип са мигрирали целия софтуер за Mac, базиран на операционната система next, и са го разработили за чипове Intel x86, които захранват компютрите на Dell. Джобс предлага да даде право на лицензирано ползване на MacOS на компанията на Дел, като му казва, че може да даде възможност да купувачите на компютри да изберат дали компютъра им да дойде с инсталиран софтуер на Apple или операционната система Windows на Microsoft.

След като не успява да убеди Майкъл Дел да сключат договор за партньорство, Джобс дава нова посока на Apple, като вече отново в негово управление, компанията представя новите компютри с цветни екрани iMac през 1998 г.

„Той каза, вижте това – имаме тези производителни компютри на Dell и те могат да работят с MacOS. Защо не лицензирате Mac OS за тях?“, спомня си и разказва Дел.

Тогава Дел смята, че идеята на Джобс е страхотна, като дори го уверява, че е готов да плати лицензионна такса за всеки произведен компютър с Mac OS. Но Джобс, разбира се, не изчерпва офертата си само с това: В крайна сметка той се притеснява, че схемата с лицензирането на операционната система и за други производители може да подкопае продажбите на собствената линия устройства Mac на Apple, тъй като компютрите на Dell са значително по-евтини. Идеята на Джобс е на всеки произведен компютър с Dell да бъдат заредени инсталационни пакети на Windows и MacOS, а потребителите да имат възможността да решат кой софтуер да използват – и след това Dell да плаща на Apple за всеки продаден компютър.

„Това можеше да промени траекторията за Windows и Mac OS в света на персоналните компютри. Но очевидно двете операционни системи веднъж и завинаги са поели в съвсем различна посока.“, разсъждава още Майкъл Дел. Той се разсмива, разказвайки тази история, казвайки, че сделката е добър опит от страна на Джобс, но според него, още тогава, това не е било „икономическо предложение, в което е имало особен смисъл“, тъй като компанията му е трябвало да плати нa Apple стотици милиони долари лицензионни такси, дори ако купувачите на компютри не са използвали Mac OS. Друг проблем: Джобс не е могъл да гарантира достъпа до Mac OS до три, четири или пет години по-късно. Това може да остави клиентите на Dell, използващи Mac OS, без особено надеждна поддръжка и сигурност в рентабилността при покупката на компютър от компанията.

Все пак Дел признава, че предложението за сделката е било повратна точка в историята на операционните системи и персоналните компютри, като крайното решение във всички случаи има немалка тежест върху развитието на компютърния свят, в това число и до нивото, на което се намира днес.

Тази различна посока довежда до това Джобс да продължи да развива вдъхновената от Next Mac OS и да преоборудва продуктовата линия на Mac, включително и чрез добавяне на нови цветови палитри за настолните компютри iMac в средата на 1998 г. През октомври 2001 г. Джобс представя музикалния плеър за iPod, последван от iPhone през януари 2007 г., ход, който затвърждава експанзията на компанията на пазара на потребителска електроника. Apple Computer Inc. се преименува на Apple Inc. в деня на обявяването на iPhone. iPad iе появява три години по-късно.

„Врагът на Apple“

Така Дел и Джобс имат различни конфронтации през годините, като на моменти взаимоотношенията им стават трудни, но остават приятели през цялото време – дори след известните изказвания на Дел по време на индустриална конференция в края на октомври 1997 г., която му носи имиджа на „враг на Apple“. По това време Джобс, само няколко месеца след като отново е поел управлението на компанията, все още се опитва да я възстанови финансово.

На въпроса какво би направил Дел, за да оправи положението на Apple, ако беше нейния главен изпълнителен директор, който отхвърля два пъти, в крайна сметка той-отговаря разочаровано, че по онова време „би закрил компанията и би върнал парите на акционерите“.

Цитатът става много известен по онова време и бързо повлиява на имиджа на Джобс. Макар и Дел да не разполага с личната харизма, на която Джобс се радва в публичното пространство, той вече е име в технологичните среди и думите му не са без тежест. Днес Дел определя коментара си тогава като „непрофесионален“.

Но ако се върнем към онова време, Дел разказва, че няколко седмици по-късно Джобс използва цитата, за да мотивира екипа си. По време на фирмено събитие, на което Джобс е домакин, в рамките на което представя новата система за производство и разпространение по поръчка на продуктите на компанията, както и изцяло новия онлайн магазин на Apple, той прожектира голяма снимка на Dell на екрана зад себе си, предизвиквайки бурни реакции от страна на служителите на компанията. Дел разказва, че по време на това събитие, Джобс е направил истински удар в своята работа като изпълнителен директор, макар и за сметка на името и на фигурата на Дел. Според разказа му, Стив е казал на служителите си, че Дел завижда на усилията на Apple, като се има предвид, че Dell е била пионер в изграждането на компютърни системи по поръчка и съобразни с индивидуални нужди – били те на крайни потребители или индустриални.

„Вероятно щях да направя почти същото, ако бях на негово място. Когато създадената от вас компания се бори за живота си, вие сте готови да направите на практика всичко, каквото и да било, и каквото и да ви струва, за да я спасите“, казва Дел.

Въпреки това съперничеството между Apple и Dell, реално или въображаемо, не пречи на приятелството между двамата изпълнителни директори на компаниите. „Нуждаем се от повече мечтатели и идеалисти – хора, които имат невероятна и трудна визия за това как бъдещето ще компилира усилията на всички визионери взети заедно. Такива хора трябва да бъдат оставяни да управляват.“, заключава Дел.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини