Сделка между Cisco и IBM вкарва Watson в офиса

0
18


Независимо от наскоро публикувано изследване на Forrester Research, роботите навлизат сериозно в живота ни. За това способстват пробивите в области, като изкуствения интелект, автоматизацията, движението за свързването на смарт обекти, познато ни като „Интернет на вещите”, възможностите за обработката в реално време на огромни неструктурирани масиви от данни с Big Data революцията и все по-мощния хардуер и намирането на практически ползи от т.нар. „суперкомпютри”.

Дали роботите ще откраднат работата на хората е трудно да се прогнозира, но ако сътрудничество между Cisco и IBM даде желания резултат, което двете компании анонсираха наскоро, то денят, в който в офиса ви ще имате колеги с изкуствен интелект е близо.

По силата на въпросното споразумение, Cisco Systems ще получат достъп до имейл платформата на IBM Verse и пакета с инструменти за офис продуктивност Connections. Те ще бъдат съчетани с предложения на Cisco, като Spark и Webex. Плодовете на сътрудничеството между двете компании ще бъде демонстрирано още следващия месец по време на Cisco Live, ежегодната конференция на американския мрежов гигант.  

Посредством възможностите на облака, инструментите на двете компании ще работят заедно. Това, според представители на двете компании ще автоматизира работата на споменатите услуги, улеснявайки значително бизнес клиентите на IBM и Cisco. На един по-късен етап ще се осъществи и въпросната намеса на Watson чрез интеграцията на апликационно-програмните му интерфейси, позволявайки достъп до мощта на изкуствения му интелект и огромните възможности, предлагани от него.

От PCWorld обясняват, че с помощта на платформата за анализ на Watson, системата ще може да следи в реално време потока от гласова и писмена комуникация и да работи като личен асистент за страните в комуникацията, подготвяйки бъдещи съвместни дейности, като да речем подготовка на среща между бизнес партньори. „Ключова част от този процес е способността на Watson да разбира това кое е важно. Така например, просто наблюдавайки комуникация между служители през седмицата, системата може да реши, че следващата седмица ще трябва страните в комуникацията да проведат още една среща по обсъжданата от тях тема, в допълнение от редовните им седмични срещи”, обяснява Стивън Уолсън от IDG.  Освен това системата може да спомогне, като достави документи или връзки към тях, свързани с тема от провеждаща се работна среща. Watson може даже да води бележки от срещите, провеждани посредством WebEx и да „превежда” това, което се случва в Spark, отбелязвайки значимото за всеки един от участниците. Освен това се очаква двете компании да открият апликационните интефейси, така че разработчици да могат да обогатят въпросната система, която Cisco и IBM са изградили.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за