Северна Германия има големи излишъци от зелена енергия

3
859

В северната част на Германия се генерират огромни потоци от възобновяема енергия и на първо място електрическа енергия от вятъра. Но несъвършената електрическа мрежа не позволява нейното прехвърляне на юг в страната, където са разположени основните промишлени региони. Разглеждат се решения за въвеждането на различни ценови зони и производството на „зелен“ водород.

Германия произвежда рекордни количества възобновяема енергия, но не може да се разпорежда с нея. Green Tech Media съобщи, че местната енергийна система е слаба, за да може да прехвърля големите излишъци на зелена енергия от севрната част на страната, където се и генерира, към промишлено развитите южни региони.

Едно от най-забележимите последствия от този дисбаланс е появата на отрицателни цени на едро за електроенергията. Понякога се получава така, че потребителят получава неголяма парична сума за това, че използва излишното електричество на даден енергиен доставчик. Най-много подобни случаи имаше миналата година.

Ръстът в генерирането на чиста електрическа енергия в северната част на Германия започна да оказва влияние и на съседните държави. Това са предимно Нидерландия, Дания и Полша. Често пъти се налага Германия да плаща на своите съседи, за да спрат временно своите вятърни електроцентрали и да използват германска електроенергия в своите електрически мрежи.

За да предотврати прекаленото голямото получаване на електрическа енергия Германия от време на време блокира генерирането на енергия от някой свои централи. За това решение не може да се каже, че е елегантно, но засега страната няма алтернативни варианти.

Федералното правителство осъзнава проблема и работи върху обновяването и развитието на своята електрическа мрежа. Новата мрежа ще даде възможност на държавата за разпределяне на чистата енергия в цялата страна, без да я изнася навън. Но на този прогрес се съпротивляват местните общини, които изискват новите кабели на тази инфраструктура да бъдат полагани под земята. Това е много по-бавно и по-скъпо от стандартните решения и генерираната чиста енергия не покрива разходите за подземни кабели.

Другото решение е въвеждането на зони с различни тарифи на електроенергията. С тяхна помощ също е възможно преразпределянето на електрическата енергия в цяла Германия. Идеята е по-евтината енергия в северните райони на страната да стимулира компаниите да преместят някои от своите производствени мощности на север. Но този подход едва ли ще бъде одобрен от населението на германия.

Има планове и за използване на тези излишъци за генерирането на „зелен водород“ Той може да бъде съхраняван и използван по-късно, както и да бъде транспортиран до водородните станции. Но за развитието на водородния сектор са необходими солидни държавни субсидии и много време. За това засега Германия и съседните страни ще трябва да се примирява с отрицателните цени на електрическата енергия и с другите странности, които създава дисбалансът в генерирането на електроенергия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари