Северна Корея съобщи за успешното извеждане в орбита на собствен сателит

0
85

Северна Корея съобщи за успешното извеждане в орбита на сателита „Кванмьонсон“ (Ярка звезда) с помощта на ракетата носител Унха-3. КНДР изстреля тази ракета в края на миналата седмица от космодрума Сохе, разположен в западното крайбрежие на страната. Досега КНДР имаше само едно потвърдено извеждане на спътник в орбита.

 

Засега никой не е получил сигнали от севернокорейския изкуствен спътник, а поради това че Унха-3 е модификация на междуконтиненталната балистична ракета Тепходон-2, много държави изразиха сериозни опасения, че Северна Корея всъщност тества балистична ракета, способна да носи термоядрено оръжие.

Съветът за безопасност на ООН свика екстрено заседание по молба на САЩ, Япония и Южна Корея. Според Съвета, Северна Корея имитира космически изследвания, но всъщност тества нова балистична ракета – нещо, което е забранено от международното право и може да доведе до международни санкции.

 

КНДР предварително съобщи за предстоящото изстрелване на ракетата-носител. На 5-ти февруари стана известно, че ракетата е на позиция и се зарежда с гориво.

По този начин КНДР стана 10-тата държава в света, която самостоятелно може да извежда сателити в орбита със собствени ракети-носители, като по този начин изпревари дори Южна Корея. Да не забравяме, че КНДР взриви термоядрена бомба през месец януари. Явно, представата за Северна Корея като за държава без промишленост и икономика е малко преувеличено.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари