Северна Корея съобщи, че започва лунна мисия

4
169

Северна Корея заяви, че ще изведе космически апарат на Луната. Това съобщи в интервю за Associated Press директорът на научно-изледователския отдел на националното управление по космическо развитие на Корея г-н Хьон Куангил (Hyon Kwang Il).

 

През следващите 5 години КНДР ще се фокусира предимно върху извеждане в орбита на наблюдателни и геостационарни комуникационни спътници. А през следващите 10 години в рамките на лунната мисия, на Луната трябва да бъде забито севернокорейското знаме.

„Въпреки че САЩ и техните съюзници се обитват да попречат на нашето усвояване на Космоса, нашите учени ще успеят и ще занесат на Луната севернокорейското знаме“ – каза Хьон.

Към днешен ден Северна Коря успя да изведе в орбита два спътника на Земята: Куанмьонсон (Ярка звезда)-3-2 (KMS-3-2) и Куанмьонсон-4 (KMS-4). Според Хьон, KMS-4 досега е изпратил 700 фотографии и продължава да транслира нови данни при всяко преминаване над страната, тоест четири пъти в денонощието. Тези данни не са потвърдени от чужди експерти.

Харвардският експерт по астрофизика и изкуствени спътници Джон Макдауъл (Jonathan McDowell) счита, че идеята съвсем не е нелепа. Той напомни, че първият полет на американски космически апарат до Луната бе осъществен само 6 месеца след извеждането в орбита около Земята на първия американски спътник, въпреки, че извеждането на спътник в лунна орбита отне 8 години.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
urkqsrk
urkqsrk

И най-накрая човека ще стъпи на луната наистина. Не записани кадри в някакво студио, където кораба непрекъснато си сменя позицията при снимките, астронафтите биват подръпвани от въженца или промяна на хълмовете в период от минути.

hellraider13
hellraider13

Автора моля да попрочете малко нормална научна информация по темата преди да цитира нелепа пропаганда.2 сателита :yanim: айде по-сериозно тези още мечтаят за континентална балистична ракета(засега само замерят Япония с отломки на неуспешшни) тук ми говорите за луната,той и Ахмединаджад трябваше преди 3г вече да е в космоса ,слава богу откаченяците по света рядко имат достъп до технологиите за които мечтаят.

bure_s_barut
bure_s_barut

Ти май забрави, че те отидоха до Слънцето, но през нощта, за да не изгорят. 😀 Сега за една Луна проблем ще правиш…

danchobg
danchobg

Само да не уцелят лунно затъмнение, че трудно ще я намерят.