10 C
София

Северна Корея: Squid Game е илюстрация, че капитализмът не работи

Най-четени

Squid Game (2021), в буквален превод „Игра на калмари“, е сериал за много неща. Преди всичко, той е доста обезпокояващ. Очевидно това е най-гледаният оригинален сериал, който Netflix някога е представяла. И според държавните медии на Северна Корея той също е доказателство, че капитализмът не работи.

„Говори се, че Squid Game кара хората да осъзнаят тъжната реалност на зверския живот на южнокорейското общество, в което човешките същества са подтикнати към изключителна конкуренция и тяхната човечност и заличена“, пишат държавните медии в статия от вторник. „Шоуто изобразява „процеса на живот на стотици хора, които са принудени да водят адски начин на живот, борят се с непоносими дългове, в брутална надпревара, в която се убиват един друг, за да стигнат до огромната парична награда, която може да отиде в ръцете само на един победител, за да го избави от дълговете и социалното му страдание.“

Squid Game, чийто девет епизода са налични в стрийминг платформата Netflix от 17 септември, се фокусира върху отчаяно задлъжняла група хора от Южна Корея, които са затънали дотолкова надълбоко във всички възможни парични дългове и към всички възможни източници, че средствата им едвам им стигат, за да продължат живота си, а както е в случая на някои от героите, вече са останали и без повече право на отсрочки да върнат непосилните си заеми. Привлечени от възможността да получат огромна парична награда, героите в сериала лесно се потапят в турнир, за който не подозират, че ще има смъртоносни последици. Заглавието на сериала е мотивирано от популярна през втората половина на миналия век игра в училищните дворове на Южна Корея. Шансовете на всеки играч да оцелее в игрите, в които всеки загубил играч бива убиван, не са особено високи, а през цялото време всички са наясно, че обещаната парична награда ще отиде само при един – последния оцелял. И въпреки че само веднъж им се отдава възможността да излязат от тази смъртоносна надпревара и повече никога да не се връщат, почти всички от тях избират да играят – с надеждата, че това е последният им останал начин да се справят с проблемите, които имат. Сюжетът наподобява „Игрите на глада“, като разликата е, че игрите в сериала са детски игри, но претворени така, че да забавляват едни садистични възрастни.

Сериалът компилира множество теми със социален характер, които касаят живота на хората в капиталистическите общества днес – трудностите при намиране на надеждна и дългосрочна работа, трусовете в установяването на някакъв относително постоянен социален статус и начин на живот, затворения кръг на затъването в дългове, трудното намиране на жилище с нормален стандарт, безпомощността на веднъж родените във финансово необлагодетелствани семейства и условия. Голяма част от илюстрираните социални феномени в сериала са съвсем реалистични, като все по-голямата степен на задлъжняване на населението на страната е една наистина тревожна тенденция, която дава благоприятно поле за развитие на лихварския бизнес и търговията на черно, в това число и с органи. В сериала се представя и скандализиращата концепция „Отказ от телесни права“, която тревожи редица съвременни морални и обществени философи, тъй като не би следвало телесните права да подлежат на отмяна под каквато и да било форма и с каквото и да било съгласие, в съответствие с безусловността на правото на неприкосновеност на тялото и живота, защитавана от основните принципи на либерализма и демокрацията.

Squid Game се превърна в неочакван хит по целия свят. Сериалът е широко гледан и в Китай, въпреки че платформата Netflix e забранена в страната поради цензурата. В Южна Корея Squid Game е толкова популярна и е довела до толкова интернет трафик към платформата на Netflix, че един от големите доставчици на интернет достъп в страната съди платформата за увеличаване на разходите за мрежата. Южнокорейските политици се възползваха от популярността да продукцията, за да критикуват политическите си противници за корупция и некадърност.

В комунистическата Северна Корея обаче, също не се въздържат да използват поредицата за пропагандни цели.

„В настоящото южнокорейско общество броят на губещите в ожесточените конкуренции между хората, като конкуренцията за заетост, за недвижими имоти и акции, се увеличава драстично“, гласи севернокорейската пропаганда. Държавните вестници на страната добавят, че Squid Game показва „реалността на живота в свят, в който хората се оценяват само в пари – в това число и техния живот се измерва в пари“, допълват медиите, като правят очевидна отпратка към директния сюжет на сериала.

Северна и Южна Корея воюват в гражданската война през 1950 г., въпреки че явните военни действия между двете съседски държави са прекратени през 1953 г. След 30 години на сътресения и военно управление Южна Корея се превръща в демокрация през 1986. и днес има 12-тата по големина икономика в света. Междувременно Северна Корея е управлявана от последните три поколения от диктаторското семейство Ким. БВП-то на страната се изчислява като малко над 27 милиарда долара в сравнение с 1,5 трилиона долара в Южна Корея.

„При управлението на Ким Чен Ун, третият лидер, наследник на почти 75-годишното управление на династия Ким, тоталитарното правителство задълбочи репресиите и запази страховитото подчинение, използвайки заплахите за екзекуция, затвор, насилствено настаняване в затворнически лагери и принудителен труд“ пишат от организацията по защита на човешките права по света „Хюман Райтс Уоч“ в доклада си за 2020 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини