Антивирусната компания McAfee съобщи, че е открила три вредоносни приложения в Google Play, разкриващи личните данни на потребителите. Но за разлика от другите подобни решения, тези предложения са предназначени за откриване и идентификация на дезертьорите на Северна Корея.

Двете приложения са маскирани като помощни програми за настройка безопасността на мобилното устройство. Третото приложение е справочник на хранителните компоненти. Скритите функции в тези приложения дава възможност за отдалечено получаване на снимки, контакти и съобщения.

Подобни приложения бяха открити в Google Play през месец януари. Тогава експертите откриха севернокорейски IP адрес във файловете на заразеното Android устройство. Открити бяха и думи, които се използват единствено в Северна Корея. А хората, създали тези приложения бяха наречени Sun Team, по аналогия с намерената папка с име Sun Team Folder. След като Google бе уведомен, приложенията бяха премахнати.

Тази седмица McAfee отново откри в Google Play аналогични приложения. Използва се същият IP адрес, а разпространяването става и чрез Facebook. Предполага се, че целите са били набелязани предварително. Това може да са журналисти или просто обикновени хора, избягали от Северна Корея.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за