Седемдневен експеримент за добив на криптовалута с домашен компютър

24
5276

Миналата седмица разбрахме, че добивът на криптовалута отново носи съвсем нелош доход. Така например, дори и с използването на 3 GB видеокарта GTX 1060 на Nvidia е възможно да се почели по около един щатски долар на ден. На фона на тези добри новини уеб порталът Vpchothuegoldenking реши да провери доходността на този добив на практика. При този експеримент са използвани три персонални компютъра с различни видеокарти, избрани са три различни криптовалути и с тяхна помощ се е извършвал добив в продължение точно на една седмица. Нека да видим какво се е получило.

Да вметнем, че добивът на криптовалута не е висша математика и за тази дейност въобще не са необходими научни степени или каквото и да било от този род. Достатъчно е да имате малко свободно време и поне една видеокарта.

Вижте колко лесно се осъществява добива на криптовалута. Продължителността на видеото е под три минути.

Днес популярността на добива на криптовалута расте с бързи темпове. В края на миналата седмица мощността на биткойн мрежата достигна нов исторически максимум. А това означава, че сега тя е по-безопасна и по-надеждна откогато и да било.

А сега да се прехвърлим към въпросния експеримент, който стартира на 1 юли тази година. Той е извършен с три персонални компютъра с различни видеокарти – Nvidia GeForce GTX 1060 3 GB, GTX 1070 и GTX 1080ti. Останалият хардуер на практика не оказва влияние на добива. За всеки от тях е избрана една криптовалута и е осъществяван непрекъснат добив на цифрови пари в продължение точно на една седмица. След това е пресметнат дохода, извадени са разходите за електрическа енергия и получената печалба е сравнена с прогнозната в началото на експеримента.

Колко печели видеокартата GTX 1060 с 3 GB буферна памет

Да започнем с най-евтиния модел – GeForce GTX 1060 на Nvidia. В използваната версия на тази графичната карта има само 3 GB буферна памет, което е недостатъчно за извършването на добив на повечето днешни криптовалути. Така например GTX 1060 с 3 GB не е подходяща за изчисляването на Aeternity, Grin и Zcoin.

Най-печелившата за добив криптовалута автоматично ще подбере онлайн калкулаторът 2CryptoCalc. Работата с него е съвсем лесна. Въвеждаме хешрейта – тоест, производителността на видеокартата на всеки алгоритъм, кликваме на бутона за пресмятане и получаваме прогнозния доход. Само да добавим, че съвсем скоро 2CryptoCalc ще включи в своята база данни хешрейтовете на почти всички известни към днешен ден графични карти и ще е достатъчно само да се каже колко графични процесора се използват и кой алгоритъм за добив се използва.

Ето какво препоръча калкулаторът за GTX 1060 3 GB:

Доверяваме се на 2CryptoCalc и избираме Bitcoin Gold. Веднага фиксираме курса на тази цифрова валута: в началото на експеримента той е на ниво $26,3.

Следва най-приятният момент – прогнозата за възможния доход. Естествено, калкулаторът няма как да познае бъдещето и изчислява резултата на базата на въведения начален курс на криптовалутата. Така че ако има прекалено голяма волатилност на курса цифрите явно няма да съвпаднат.

2CryptoCalc показа доход от $4,31 при една седмица добив на Bitcoin Gold. В същия скрийншот виждаме и запомняме един друг показател – сложността на добива. Той показва колко трудно за видеокартата е да решава алгоритмите на мрежата, за да се изчисли един блок и да се получи възнаграждение. Ясно е, че колкото е по-голяма сложността, толкова по-нисък ще е доходът от видеокартата. В деня на започване сложността на мрежата в 196,5 К (в средата на горната част на скриншота).

Следващата стъпка е включването на компютъра към пула 2Miners и започването на реалния добив с продължителност 7 дни. 2Miners запомня резултатите на всеки участник в пула и го показва в свободен достъп.

И така, видеокартата генерира доход от 0.13551 BTG. Да отбележим, че в последния ден на експеримента курсът на Bitcoin Gold е $26,66 за една цифрова монета и ето защо доходът е $3,61. Но това е доста по-малко от 0.1635 BTG, които калкулаторът обеща в началото на експеримента. Защо стана така?

Причината е в сложността на мрежата. В първия ден тя бе 196,53 К, а в последния – 245,09 К. Това означава, че към мрежата са се включили и други майнъри и поради ръста на мощността се налага доходът да бъде разделен между повече хора. Това е и причината да намалее нашият доход.

Но където има доходи, има и разходи. При добив с помощта на геймърски компютър май-много електричество ще се изразходва от видеокартата. Нашият компютър с GTX 1060 3 GB харчи по 160 W на час или 26,88 KW за седемте дни на експеримента. При американската тарифа това ще бъдат $1,69. Навярно всеки ще може да пресметне колко ток ще изхарчи тази графична карта по българските тарифи.

Краен резултат: имаме $1,92 чиста печалба след седем дни добив на Bitcoin Gold ($3,61 приход – $1,69 разход). Това са $7,68 на месец или $92 за една година. Тези пари с малко не достигат за закупуването на същата тази видеокарта, така че може да се каже, че тя си изработва парите, но чак след повече от една година. Но тук има и друг момент. Опитните майнъри опитват всичко и повече от тях достигат 20-30% икономия чрез най-различни тънки настрокли.

Рентабилността на добива на криптовалута с GTX 1070

С другите видеокарти следваме същата процедура. За GTX 1070 калкулаторът 2CryptoCalc подсказва, че е най-добре изчисляването на Aeternity. Точно на 1 юли тази криптовалута печели по $1,5 и това я постави на първо място по доход при тази графична карта.

В деня на началото на експеримента курсът на Aeternity е $0,4701 за една цифрова монета.

Отново изчисляваме прогнозния доход. За една седмица калкулаторът обещава 21,2571 АЕ или доход от около $10.

И така, стартираме седемдневния добив на криптовалутата в 2Miners.

За седем дни тази видеокарта успя да изчисли 21,2571 AE или 10 долара. Това е с 22% по-малко от прогнозираното, като причината е същата – усложняване на добива. Този показател от 906,8 К е скочил на 1,49 М, като разликата е немалките 1,65 пъти. И още, Aeternity курсът падна от $0,4701 на $0,4590. Не е за учудване, че полученият доход се различава от прогнозния.

Да изчислим електрическата енергия. Измерената консумация на компютъра с GTX 1070 е 260 вата на час – тоест 45,36 KW за въпросните седем дни. Лесно можем да пресметнем, че е изразходвана електрическа енергия за $2,86.

В крайна сметка имаме $4,82 чиста печалба за една седмица добив на криптовалутата Aeternity (7,68-2,86). Става ясно, че GTX 1070 може да спечели около $231 за една година. Може би си струва да се замислим за включването на няколко видеокарти паралелно.

Колко може да ви донесе GTX 1080 ti

С тази графична карта е най-весело. Бившата флагманска видеокарта има 11 GB буферна памет, така че може да се извършва добива на всичко. Калкулаторът на рентабилността препоръчва да се извършва добива на криптовалутата Grin с алгоритъма Cuckatoo-31. За този алгоритъм са необходими именно минимум 11 GB, так че при него няма как да бъдат използвани моделите GTX 1060 3 GB и 1070.

Курсът на Grin в началото на експеримента е 4,82 американски долара.

След фиксирането на курса записваме прогнозния доход. 2CryptoCalc показва, че за една седмица можем да разчитаме да получим 3,4136 Grin или малко повече от $15. В скрийншота се вижда сложността на добива в началото на експеримента – 2,92 G.

За една седмица в пула 2Miners видеокартата 1080ti донесе 3,4126 Grin или $15,32. Това е почти една монета по-малко от прогнозираното. На какво се дължи това?

Разбира се, на същото: нараснала е сложността на добива. Тя е нараснала от 2,92 G до 3,88 G. И още, падна курса на Grin. В последния ден на експеримента една монета се търгува за $4,21 или с 12% по-малко.

GTX 1080 ti консумира най-много електрическа енергия – цели 300 W или 50,4 KW за едната седмица експеримент. А това са разходи от $3,17.

В крайна сметка, за тази една седмица добив на криптовалутата Grin имаме чиста печалба $7,23 – (10,40-3,17). Това са приблизително $347 годишно, което е достатъчно да се купи най-скъпата версия на AirPods и дори ще остане нещо.

Рентабилен ли е добивът на криптовалута в средата на 2019 година?

Добивът на криптовалута в продължение на една седмица няма да ви даде възможност да си купите Ламборгини и яхта, но ще получите някакви пари. Те ще са достатъчни за закупуване на нов графична карта, а елементарните опростени изчисления по-горе показват, че е възможно да удвоите вложените в тази дейност пари. Дори може да се мисли за малка домашна ферма с осем видеокарти. Да напомним отново, че всичко това се отнася за средата на 2019 година.

От началото на годината до днешен ден криптовалутният пазар уверено расте и това е възможно да се използва. Като цяло – да, при днешните курсове на криптовалутите техният добив е полезен и печеливш.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
15 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

А защо смятаме разхода на електроенергия само на видеокартата, а не на цялата компютърна система, вързана към нея?

assa
assa

Консумацията на картите е доста по-висока от реалната, така че предполагам се говори за цялата система, но има още фактори, като това, че след една година трудността ще се е вдигнала, следователно и доходът ще падне.

pixel
pixel

1060 e посочено, че харчи 160вата/ч, което си точно на картата разхода. Цялата система харчи горе-долу още толкова. Т.е. 300вата минимум.

assa
assa

1070 е с максимална консумация 150W

pixel
pixel

1070 харчи толкова, но целия компютър включва не само видео картата. Когато ползвах моята преди 2 години за копане ватметъра показва 325w. А риг с 6х1060 копаещи етер харчеха 800w. А ако се ползва друго алгоритми за копаене разхода може да се повиши с още 15-20%. Тези дето ми слагат минуси съм убеден че риг са виждали само на картинка.

Няма файда.
Няма файда.

Днес отново пробвах да минирам с 1060 и с 1070ti . Незнам от къде ги видя тия 160вата/ч за 1060 . Картите харчат 120вата/ч за 1060 и 180вата/ч за 1070ti. И добива с nicehash е около 0.62лв/ден (1060) и 1.07лв/д (1070ti). Цялата система харчи 400W па ако бутна малко powerlimit-a на видеокартите на 75% max разхода на мощност пада на 300W (около 200W за двете видеокарти) па печалбата става 1.43лв/д . Проблема е ,че с моята система имам 100W само от процесора и от останалия хардуер. Като цяло като теглиш чертата се получава // при 400W (1.63лв/д разход ел.ен ,смятам… Виж още »

Няма файда.
Няма файда.

Малка поправка стойностите са били в долари та: // пpи 400W (1.63лв/д paзxoд eл.eн ,cмятaм cpeднo 0.17лв/ч) oт мининг 2.98лв/д и пeчaлбa 1.35лв/дeн // Πpи 300W (1.22лв/д paзxoд) oт мининг 2,60лв/д и пeчaлбa 1,38лв/дeн // Cпopeд мeн пак мнoгo гoлямa фaйдa нямa зa oĸoлo 40лв нa мeceц дa cи cтoпявaш ĸapтитe пa и тoвa e зa 24/7 зa нищo нямa мoжeш гo изпoлзвaш тoзи ĸoмп .

pixel
pixel

как точно „стопяваш“ картите ми е много интересно. „стопяваш“ ги ако ги овърклокваш и гласно ако пипаш волтажа.

1060 дали харчи 120 или 160 няма значение, важното на коментара ми е, че цялата система с една 1060ка ми харчи 300 а не 120 или 160.

А че в моемента няма полза да копаеш никога не съм го оспорвал.

ChromeOS
ChromeOS

На хартия много хора трябваше да са милионери,но уви…

Станислав
Станислав

То на практика много хора са милиардери…

Домани
Домани

Това има смисъл само ако си надържавна работа и разполагаш с помещение – безплатен ток!!!

default
default

Има смисъл, ако се изгради ферма за копаене на криптовалута в някой цигански квартал като Слолипиново, където не се плаща ток. След като им се разпъне, полагаемият чадър, заради инвестицията, която са направили, може да се отклони толкова електричество и да се изкопае толкова валута, колкото след това да се спонсорира поредния хотел на морето, а фермата и двойното счетоводство в енергото, да си финансират кадрите, за следващия балон. ВАЖНО: Криптобалона е вирус, който бе ФИНАНСИРАН, за да бъде преглътнат по-лесно… Никой свестен и интелигентен човек, няма да сложи на машината си код, който да е прави каквото си поиска.… Виж още »

pixel
pixel

Доста глупости си написал

default
default

Ще ме съдиш ли или ще ме повишаваш? Или само да се намираш на приказка?

pixel
pixel

теб лично не, но написаното съм го „отсъдил“ за пълна глупост. Няма нито един ред който да е верен в коментара ти.

djagi
djagi

За пореден път става пределно ясно едно – има смисъл да „копаш“ крипто тъй наречени валути, само и единствено, ако КРАДЕШ ток и не си вложил и стотинка в хардуер, а най-лесно такава кражба се извършва в държавна или голяма частна фирма. Не само не те интересува армортизацията и сметката за ток, но и всеки един курс на шиткоина различен от нула ти е печеливш… Не си представям нормален човек, все още с мозъка си, да инвестира хиляди левове във видеокарти, за да изкара смешни 200 долара за година. Много по-логично е да си купуваш шиткойните директно, най-малкото няма да… Виж още »

djagi
djagi

И докато чака модерация коментара ми, да питам, как, при нарастваща сложност и един и същ хардуер, печалбата на седмица е константна?… Пример с първата видеокарта – „Това са $7,68 на месец или $92 за една година.“… Айде бе… 7.62 по 12 месеца… 91.44… НО! Аз, доколкото имам представа, втория месец печалбата няма да е същата! Третия месец ще е още по-малко… Пак ще питам, докато предния коментар очаква одобрение…, защо да не е по добре да вложите 100 евро в биткойни и на края на годината на имате… х биткоина, ама вече за много повече?… (щом вярвате…) п.п. Е… Виж още »

Иван
Иван

ако цифрите в статията са верни, то излиза, че американците плащат ~10ст на кв/ч, а ние българите плащаме ~23ст на кв/ч… ебасимо!

Надблюдател
Надблюдател

НЕ излиза така а Е така – там тока е по ефтин – нарича се шистора революция следващи път руските робски организации наречени „зелени“ като дигнат протест срещу шистовите изскледвания и газ и петрол моля протестирай срещу тех – само една мафиотска компания даща рушвети а именно Шеврон само тя прави еко-катастрофи защото си е платила с рушвети – не случайно комунагите ги много обичат. Имаше новини за комунистки правителства с Шеврон да правят далавери четете – а останлите компании не правят еко – катастрофи и затова централната част на САЩ е шистова революция а тука комунагите крадат от студен… Виж още »

Хаххах
Хаххах

Еваси!
Ама това са цели 3$ на седмица!
Още утре започвам!!!!!

Sasser
Sasser

Стига сте побърквали хората с тези валути. Не мога да си намеря работна ръка. Всички младежи искат да са копачи.

ласйдфадкф
ласйдфадкф

Покажи им една мотика, няколко часа им обяснявай какво е това и за какво се ползва, после ги убеди колко е куул да са копачи, направи им инстаграм профил с повечко последователи и ще ти бачкат и за без пари дори, само заради лайковете във фейсшита и инстаграма 🙂

Sasser
Sasser

Вече и преди мен са пробвали не минава номера.

koko
koko

Ех Сатошка, Сатошка
В момента си клатиш краката на някой собствен остров докато робите копат, блазе ти.