Цялата глобална мрежа – целият интернет се контролира от 14 души, 7 от които разполагат със секретните ключове за достъп, а останалите седем се считат за резервни ключодържатели. Изглежда съвсем като роман на Дан Браун, но е истина: целият интернет се контролира от седем души или по-точно 14 души.

Тези хора са членовете на ICANN – организацията, която проверява интернет сигурността както и съответствието на домейнните имена към IP адресите.

Наистина е интересно, кои точно са хората, контролиращи Глобалната мрежа. Кой държи ключа към целия този уеб свят?

Това е група от точно 14 души, която има контрол върху целия интернет. Всеки от тях притежава собствен ключ, като комбинацията от седемте ключа формира основния магистърски ключ за всички интернет мрежи в абсолютен световен мащаб. Седмината от тези хора са притежатели на действителните ключове, а останалите са резервни.

Информацията е на The Guardian, който изпрати своя специалист и редактор Джеймс Баул, да присъства на свръхсекретната Ключова церемония.

Тази среща се провежда 4 пъти в годината. Всички притежатели на основните ключове са опитни професионалисти в интернет сигурността. Освен това, никоя държава няма повече от един притежател на подобен ключ, Това не е позволено. Да си припомним, че ICANN отговаря за системата за имена на домейните, свързваща уеб-адреса с IP адреса. Очевидно е, че който получи контрола върху базата данни на ICANN, той ще контролира целия интернет.

Въпросните ключове са материални и са направени от метал. ICANN се грижи винаги да има актуален архив на своята база данни, както и за функционирането на цялата система от домейнни имена.

Основната задача на ICANN е винаги да има резервно копие на базата, за да се избегнат последствията от една кибервойна.

Ключовете са разделени между 14 души, за да се гарантира, че подобна сила няма да остане само в едни ръце.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари