fbpx
13.8 C
София

Седем случая, в които зад „AI“  стоят армии от неизвестни хора

Магията на изкуствения интелект понякога се крие зад хиляди неизвестни хора, които вършат неблагодарна работа

Най-четени

Само за няколко години изкуственият интелект се превърна от гръмко и кухо словосъчетание, което служи само за привличане на инвеститори в реален инструмент с практически приложения. В различни сфери на бизнеса и изкуството вече използват системи за създаване на изображения като DALL-E, а Stable Diffusion дава възможността за създаването на миниатюрни художествени отдели в малки фирми. ChatGPT на Open AI пък дава представа за бъдещето на Интернет като всемогъщ асистент с неограничени възможности.

Голяма част от разговорите за AI се фокусират върху данни и изчислителни мощности, но би било грешка ако всичко това се отдели от човешкия фактор. От самото им създаване инструментите с изкуствен интелект винаги са разчитали на хора, зад завесата, които потайно етикетират изображения, сортират данни и правят морални и политически преценки, които изглеждат елементарни за човека, но са почти непостижима за която и да е машина.

По всичко изглежда, че 2023 г. определено ще мине под знака на изкуствения интелект, тъй като все повече стартъпи започват да се занимават с тази тема, а стари играчи като Google и Meta започват да влагат все повече ресурси в автономните си системи. Тази вълна от превъзбуда създава още по-голяма нужда да се обърне поглед към хората, които работят зад кулисите, за да може магията на AI да се реализира.

Хората зад търсачката Google

През своята 25-годишна история Google натрупа несметни капитали и средства и превзе напълно Интернет търсенето, но значителна част от това се дължи на работници, които тестват и съблюдават работата на безбройните алгоритми за търсене и класифициране. Правилното функциониране на тези инструменти е от изключителна важност за успеха на технологичния гигант. Въпреки това, хората, извършващи описаните по-горе дейности са със значително по-ниско заплащане от другите служители в Google.  Тези служители дори са наричани с името „призрачни работници.“

Именно дузина такива служители отправят петиция към компанията, в която посочват, че те и колегите им работят на унизително ниски заплати, въпреки че те са част от най-печелившите продукти на Google. В петицията се казва още, че те не получават здравни осигуровки, отпуск по семейни причини и платен отпуск.

„Откакто започнах тази работа ни беше отнета възможността да се трудим на пълен работен ден, но това не намали натоварването върху нас. От нас се изисква да вършим повече работа за по-малко време,“ коментира един от служителите подписал петицията.

ChatGPT е разчитал на кенийци за два долара на час

Дори и най-новото поколение изкуствен интелект не може да се освободи от човешките си надзиратели. Разследване на Times разкри, че OpenAI са разчитали на кенийски работници, на които е плащано по два долара на час, да пресяват информацията за обезпокоително съдържание с цел да се създаде AI филтър, които да бъде вграден в ChatGPT и използван за сканиране за признаци на ужасяващо съдържание. Детекторът на съдържание, реализиран благодарение на човешки труд, се използва, за да се намали шансът популярният AI инструмент да предлага обезпокоителна информация на потребителите.

Служителите, които са тренирали изкуствения интелект, регулярно са преглеждали текстове, описващи мъчения, самоубийства, кръвосмешения и сексуално насилие над деца, с цел ChatGPT да бъде приемлив за широката аудитория. По думите на един от тези работници, много от тях са останали с трайни психологични травми в резултат на бруталните описания на жестокости, които са били принудени да четат.

Човешките модератори на Meta

Години наред Meta, притежателят на Facebook и Instagram, се сблъсква с вълни от критики от целия политически спектър за модерирането на съдържанието. От компанията често отговарят на публичното недоволство, че се разчита на обективни и политически неутрални системи, базирани на AI, за да засичат и премахват неподходящо съдържание. Това описание, което вероятно ще бъде факт в близко бъдеще, омаловажава дългогодишния труд на голям брой хора от цял свят, които лично са контролирали съдържанието. Тези служители редовно са излагани на най-тъмните и жестоки страни на човечеството под формата на видеа и изображения с брутални убийства, осакатявания и други подобни, при това за нищожно заплащане.

Според различни доклади модератори от Аризона са прибягнали до употребата на наркотични вещества, за да се справят със стреса, провокиран от наблюдаваното съдържание. В други случаи някои от модераторите дори са започвали да вярват в различни конспиративни теории, които са подлежали на неутрализация. През 2020 г. Meta плати обезщетение в размер на 52 милиона долара на такива служители и обещаха подобряване на условията на труда. Според работниците обаче, засега промяна няма!

Amazon Mechanical Turk: Първият човек зад завесата

Голяма част от шефовете на фирми се опитват да скрият човешката роля в изкуствения интелект, но основателят на Amazon, Джеф Безос, прави точно обратното. Mechanical Turk на Amazon, кръстен на уж автоматична машина, която може да играе шах от 18-и век, зад която реално е стоял скрит човек,  представлява услуга, която учени и изследователи могат да използват за елементарни задачи като етикетиране на изображения срещу заплащане на смешна сума пари. Етикетирането е изключително лесно за човек, но много трудно за изкуствения интелект. По това време, 2017 г., Безос описва новата услуга като „изкуствен изкуствен интелект.“

YouTube модератори, преглеждащи 300 видеа на ден

По подобие на Meta и YouTube назначава на срочни договори хора, които да работят заедно с AI системата за следене на обезпокояващо съдържание. Бивши служители завеждат дело срещу компанията по обвинения, че са били принуждавани да преглеждат от 100 до 300 видео материала на ден, като допустимият процент на грешки е бил между 2% и 5%. Видео материалите са били с потресаващо съдържание, сред които е имало осакатяване на животни, сексуално насилие над деца и убийства. Бившите модератори заявяват, че въобще не им е предоставяно съдействие и помощ да се справят с този психологически и емоционален товар. Те дори споделят, че сами са плащали за медицинското лечение, което е било необходимо след травматичната им работа.

TikTok модератори са страдали от посттравматично разстройство

TikTok е известна с това, че позволява публикуването на малко по-противоречиво съдържание в сравнение с конкурентите си, но въпреки това голям брой хора са ангажирани с преглеждането на всичко, което се пуска в социалната мрежа. Видео платформата е популярна с мощния си алгоритъм за предлагане на съдържание, захранван от изкуствен интелект, но нископлатените  служители, които следят платформата са тези, която я правят използваема.

През 2021 г. един бивш модератор започва дело срещу компанията, като твърди, че видеата гледани по време на работа са били причината за отключване на посттравматично разстройство. Според сведенията по време на процеса, служителите са гледали видео материали в продължение на 12 часа. Самото количество на клипове, които се качват в мрежата принуждават служителите да гледат от 3 до 10 клипа едновременно.

Виртуалният асистент „М“ във Facebook Messenger е човек зад клавиатура

През 2015 г., Facebook пуска свой виртуален асистент за Messenger, наречен „М.“ Дигиталният асистент помага на потребителите да уреждат доставки, да запазват билети за шоу програми, да правят резервации и като цяло да извършват всякакви други задачи. В последствие се оказва, че „М“ не е изключително развит изкуствен интелект, а наети хора. Разбира се в процеса има ангажиран софтуер, но хората са работели заедно с него, за да подсигурят изпълнението на задачите на клиентите, дори когато изкуственият интелект не е бил способен на това. Самите потребители не са имали никаква представа, дали ги обслужва човек или машина. В последствие Facebook слага край на „М“ през 2018 г., след като той е обслужил едва 2000 потребителя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини