Един от най-големите доставчици на инструменти за автоматизация в света, немската компания Pilz, все още не може да извършва нормално операциите се, седмица след успешна рансъмуер атака към мрежата му.

Pilz обявиха на своя сайт, че от 13-ти този месец, всички сървъри и работни станции в глобален план, в това число и комуникационните им системи, са били засегнати от сериозната атака. В резултат на това, Pilz са решили да разкачат всички компютри от мрежата. Компанията оперира в 76 държави по цял свят.

На Pilz им е отнело три дни да възстановят достъпа до имейл системите им и други три дни за получаване на достъп до имейл услугите за вътрешните си комуникации. Достъпът до продуктовите поръчки и системата за доставка са били възстановени едва в началото на тази седмица. Макар и системите за производство да не са били засегнати, то изкарването на нова продукция е било забавено, заради споменатите проблеми със системата за поръчки.

След разследване на специалисти от компанията за информационна сигурност FoxIT е било установено, че видът на заплахата, засегнала мрежата и системите на Pilz е BitPaymer, рансъмуер заплаха, появила се преди две години и виновна за ред високопрофилни инциденти към британски болници, общини в САЩ, компании, а за последно и френския ТВ канал М6. Авторите на BitPaymer са известни с това, че атакуват единствено големи организации, способни да платят сериозни суми за откуп.

ESET и други компании за защита приписват авторството на BitPaymer на създателите на ботнета Dridex, доставящ зловредна програма със същото име, която на свой ред атакува с рансъмуера.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари