„Сериозна“ кибер атака срещу институции на ЕС

0
6

В навечерието на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), която започва днес, е била извършена “сериозна“ кибер атака срещу Европейската комисия и Европейската служба за външно действие, съобщи говорител, цитиран от BBC („Би Би Си“).

По време на двудневната си среща държавните и правителствените ръководители на страните-членки трябва да вземат изключително важни решения, свързани с бъдещата структура на ЕС, икономическата политика и войната в Либия.

Повече детайли от официални лица в ЕС не се съобщават, но друг, отлично запознат източник заявява: “Често сме обект на кибер атаки, но тази наистина е голяма“..

Европейската комисия оценява степента на настоящата заплаха и с цел да не се позволи „разкриването на секретна информация“, е блокирала външния достъп до имейлите на персонала си, както и вътрешната интранет мрежа. Служителите са помолени да сменят паролите си за достъп.

“Сериозна кибер атака“

„Европейската комисия и Европейската служба за външно действие са обект на сериозна кибер атака“, заяви Антъни Гравили, говорител на комисаря по сигурността и информационните технологии.

„Вече предприехме спешни мерки, за да се справим с нея. Започна разследване. Това не е особено необичайно, тъй като комисията често е обект на атаки“, допълни той.

Гравили обясни, че няма информация дали атаката е свързана със срещата на високо равнище на ЕС.

Финансовото министерство на Франция беше обект на кибер атака през декември 2010 г. Тогава беше потвърдено, че тя е насочена към файлове, свързани със срещата на Г-20, която се проведе в Париж през февруари 2011 г.

Потвърждавайки информацията за атаката, френският министър по въпросите на бюджета Франсоа Барон заяви, че е започнало разследване. Списание „Пари мач“ тогава съобщи, че кибер престъпниците са търсели документи, засягащи срещата на Г-20, както и международните икономически въпроси.

Тогава бяха засегнати над 150 от 170-те хиляди компютъра на френското министерство.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за