СЗО: Идва нова вълна от COVID-19

4
1760

Световната здравна организация в неделя е регистрирала 183 020 нови случая на коронавирус в света, което е най-големия брой заразени за един ден от началото на пандемията. Увеличаващият се брой случаи до голяма степен идва от две държави в Америка: САЩ и Бразилия.

Случаите на коронавирус постоянно се увеличават през последните три седмици. На 8 юни СЗО обяви, че пандемията се „влошава“ с повече от 130 000 нови позитивни проби. САЩ и Бразилия са основните огнища на заразата и именно те са причината и за нарастващата тенденция, но през седмиците, за които се съобщава, че случаите се увеличават. Миналия петък Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че светът е в „нова и опасна фаза“ и призова всички страни „да се съсредоточат върху мерките“.

„Призовавам всички страни и всички хора да проявят изключителна бдителност“, каза той.

153-тият доклад за ситуацията от официалното обявяване на пандемия от СЗО е подготвен на 21 юни и показва, че потвърдените нови случаи в Бразилия са се увеличили с 54 771, като с това общият брой на заразените става един милион, докато САЩ отчитат 36 617 нови заразени. Отчетени са общо 4 743 смъртни случая.

САЩ съобщиха за 690 смъртни случая от тази неделя, с което общият брой на загиналите от вируса в страната наближава 120 000. Базата данни на Джон Хопксин към момента отчита над 600 000 напълно излекувани от коронавируса.

На президентски митинг в Тулса, Оклахома, в събота вечерта, президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече тестовете и заключенията от резултатите „нож с две остриета“. Той каза, че в САЩ до момента са били тествани около 25 милиона души, като апелира хората да се тестват по-рядко за новия коронавирус, защото „колкото повече се тествате, толкова повече нови случаи ще откривате“…

Твърденията на Тръмп са абсолютно достоверни – колкото повече хората се тестват за вируса, толкова повече позитивни проби ще бъдат откриване… Но както се досещате, широката достъпност на тестовете е от решаващо значение за отговора и реакциите на страните към COVID-19. Мащабното тестване е определено от СЗО като невероятно важно за изравняване на кривата на епидемията и предотвратяване на смъртните случаи. Тестовете и резултатите от тях също помагат на правителствата на държавите да вземат решения дали да отворят отново и да се върнат към нормалния си ритъм на живот и позволява на служителите в сферата на общественото здравеопазване да проследяват броя на случаите, предотвратявайки по-нататъшното разпространение на болестта.

Питър Наваро изказа остри критики срещу Тръмп и постави под въпрос рационалността на неговите коментари в ефир пред Си Ен Ен.

Докладът на СЗО също подчертава необходимостта Европа да се подготви за предстоящата есен.

„През изминалия месец броят на европейските страни, които показват значително увеличение на кумулативната заболеваемост, е нараснал повече от три пъти от 6 пъти до 21 страни“, заяви по време на брифинг в четвъртък регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Анри Клюге. „Подготовката за есента е приоритет сега в Регионалния офис на СЗО за Европа. Епидемия не е отминала.“

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари