СЗО: „Новият коронавирус засега мутира много по-бавно от грипа“

5
450

Представители на Световната здравна организация заявиха, че новият коронавирус мутира „много по-бавно“ от сезонния грип. А новият щам, който бързо се разпространява в Европа, не е задължително да е по-заразен от предишните. Възможно е ускорените темпове на инфектиране да са свързани с хладното време и с неспазване на препоръчителните мерки за изолация. Но явно властите на различните страни от Европейския съюз са на по друго мнение, понеже затвориха своите граници за британците и засега не възнамеряват да ги отварят.

Сезонният грип мутира толкова често, че на учените се налага редовно да създават нови ваксини, за да предпазят уязвимите групи на населението. Мутациите са характерни за всички вируси, но не всяка промяна ги прави по заразни или по-смъртоносни. Засега няма данни нещо подобно да се е случило с коронавируса и създадените наскоро ваксини действат също така ефективно срещу новия щам. Това бе официално обявено и потвърдено от Великобритания през уикенда.

„SARS-CoV-2 мутира много по-бавно от обикновения грип“ – заяви водещият учен на СЗО Сумия Сваминатан по време на пресконференция. „Нито една от откритите мутации не е оказала значимо влияние по отношение на използваните към днешен ден терапевтични средства“.

Но новата мутация оказва влияние. Според оценките отново на СЗО, новата мутация е предизвикала увеличаване на индекса на базовото репродуктивно число на вируса във Великобритания от 1,1 на 1,5. Това означава че един болен от COVID-19 средно може да зарази не 1,1, а 1,5 души или казано по друг начин 10 болни от COVID-19 могат да заразят 15 души.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари