СЗО: „Северна и Южна Америка станаха новия център на пандемията“

2
611

Според прогнозите на Световната здравна организация, броят на починалите от COVID-19 в страните от Латинска Америка към месец август рязко ще нарасне.Само в Бразилия се очаква броят на леталните изходи от новия коронавирус към месец август да превиши 125 хиляди. Към днешен ден тази страна излезе на второ място по броя заразени – 384 хиляди, но е лидер по броя на починалите за едно денонощие – над 1000 души. Не е по-добра ситуацията и в другите пет държави от този регион.

В Северна и Южна Америка официално са регистрирани над 2,4 милиона души заразени от новия коронавирус и над 143 000 починали от COVID-19. Латинска Америка изпревари Европа и САЩ по броя на заразените.

„Сега не е време за смекчаване на ограниченията“ – заяви по време на видеоконференция директорът на панамериканската организация на здравеопазването (PAHO) Кариса Етиен. „Нашият регион стана епицентър на COVID-19 пандемията.

Бразилия трябва да измине дълъг път преди страната да види края на епидемията. Според пресмятанията на университета на Вашингтон, броят на починалите от COVID-19 към началото на месец август ще нарасне пет пъти до 125 000 (сега броят на починалите е 24 500). При това президентът на Бразилия Жаир Болсонаро продължава да игнорира опасността от пандемията и нарича COVID-19 „просто лек грип“. По подобен начин стоят нещата в  другите латиноамерикански държави, особено в Перу, Чили, Салвадор, Гватемала и Никарагуа.

Интересно мнение изказа американският милиардер Ти Джей Роджърс, който пресметна, че карантината почти не намалява смъртността от COVID-19. Много по-голяма роля играе плътността на населението и например, наличието на метро. Според него, да се въвежда карантина има смисъл само в гъстонаселените региони.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари