СЗО: четирите най-популярни лекарствени препарата не помагат срещу COVID-19

3
657

Учени от няколко държави направиха подробен анализ на четирите лекарствени препарата, които широко се използват в различните страни за лечение на COVID-19. Нито едно от тези лекарства, включително широко рекламирания ремдесивир, не намаляват смъртността и не ускорява оздравяването на пациентите.

Новото научно изследване представи убедителни доказателства, че ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир и интерферон не оказват никакво по-забележимо влияние на намаляване смъртността сред пациентите с COVID-19 и не намаляват продължителността на боледуването. Информацията е качена в официалния уеб сайт на Световната здравна организация. Резултатите от най-голямото към днешен ден изследване с участието на над 11 хиляди души от 11 държави е публикувано в medRxiv.

От месец март тази година учените извършват мониторинг и анализират влиянието на различните лекарствени препарати върху 28-дневната смъртност, върху началото на използване на изкуствена вентилация на белите дробове и продължителността на пребиваване в болниците.

Най-неочаквани са резултатите относно лекарството ремдесивир, което в редица изследвания показва противоположни и не винаги прогнозируеми резултати. Но въпреки тези данни, ремдисивир и до днес си остава най-търсеното лекарство за лечението на COVID-19 и е включено в протоколите за терапия на редица държави.

Засега един от най-ефикасните методи за лечение на инфекцията от новия коронавирус е преливане на кръв от преболедувалите COVID-19 хора. Но се оказа, че антителата срещу SARS-CoV-2 изчезват след около три месеца.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари