Симулацията на 1-секундна активност за 1% от мозъка отне 40 минути на клъстър от 82 944 процесора

10
36

Група немски и японски учени осъществиха приблизителна компютърна симулация на мозъчната активност за мрежа неврони на човешки главен мозък. Мащабът на симулацията възлиза приблизително на 1% от невронната мрежа на мозъка в продължение на 1 секунда. Засега това е най-големият експеримент по симулиране на човешка мозъчна активност.

Един процент от главния мозък се равнява приблизително на 1,73 милиарда нервни клетки и 10,4 трилиона съединяващи ги синапси. За да проведат експеримента, учените са задействали 82 944 процесора от суперкомпютъра К (K computer) и 1 петабайт памет (по 24 байта на синапс).

Експериментът е станал възможен, благодарение на програмното осигуряване NEST, работещо с „усъвършенствани иновационни структури от данни“, съобщава японския Институт по физикохимия (RIKEN). Това е свободен софтуер, достъпен за изследователите от целия свят, а това означава, че експериментът сравнително лесно може да бъде повторен от друга група специалисти, притежаващи достатъчно голям клъстър.

Една секунда от невронната активност се изчислявала от суперкомпютъра K с производителност 10,5 петафлопса (четвърти в Топ-500), в продължение на 40 минути. Експериментът не е целял придобиването на нови знания за човешкия мозък, а само проверка ограниченията на съвременните технологии в симулирането на неговата дейност. По-сложните модели и експерименти тепърва предстоят.

Сега вече учените имат представа какви компютърни мощности ще са необходими за симулирането на 100% от човешкия мозък в реално време.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
bure_s_barutThe AdmiralmKrotiFystormofbloodКалин Николов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

Как симулират нещо, което не знаят как работи?!
На практика съвременната наука и медицина почти нищо не знае за мозъка и за начина по който той работи.

The Admiral
The Admiral

Щом симулират, значи имат представа за „невронната мрежа“, на мозъка …

mKrotiFy
mKrotiFy

не знам какви формули за сравнение ползват, но какъвто и мозък да има човек, не може да сметне 2 на 1245678 степен за по-малко от секунда, например!

stormofblood
stormofblood

От това което четох по скоро трябва да си оптимизират системата…

Калин Николов
Калин Николов

процеса в мозъка е малко сложен освен обработка на информация има и достъп до нея(селектиране) …но да се приеме, че с двоичната система е изчислено – обработката и избора, а как ще е с троична http://en.trinary.ru/projects/setunws

wickerman
wickerman

Би било хубаво, първо ние да се научим да ползваме 100% от мозъка си, пък тогава да се опитваме да симулираме работата му с техника.

mitaka1985
mitaka1985

когато компютъра сам реши какво да сготви за вечеря, и да мисли и разсъждава като нас за по- малко от секунда, тогава вече ще ги сравняваме … 😉

danchobg
danchobg

Нали знаеш, че мозъка използва около 1/5 от енергията на тялото. С нормални усилия може да се достигнат 30-35% активност. (Според ловците на митове) По-голяма активност се достига само под въздействието на адреналин в екстремни ситуации. Например когато хора казват, че все едно времето се е забавило докато падат (Спортна накука, Човешкото тяло: На границите на възможното). Това става и с мускулите, използват се около 1/3 от влакната. Така са най-ефективни. Ако мозъка постоянно переше на 100%, ще трябва да те сложим във вана с лед, че да не прегрее. Все пак е около 78% вода, за да се охлажда.… Виж още »

Мария Калошева
Мария Калошева

За невронната мрежа на мозъка имаме представа и то за всичката, която съществува на Земята, там, където има мозък. Това, за съжаление, не означава, че знаем, как мислим.

KoiAzLiWe
KoiAzLiWe

Човека е относително.Примерно мозъкът на блондинка и някой стар едноядрен Sempron ще я мине.