fbpx
4.6 C
София

Сингапур обяви, че подава на полицията данните от приложението за проследяване на COVID-19

Най-четени

Сингапур призна, че данните от програмата за проследяване на контактите за COVID-19 пациенти, могат да бъдат достъпни и за полицията, с което се противопоставя на по-ранните гаранции за поверителност, които даваше.

По-рано длъжностните лица на Сингапур изрично гарантираха, че данните, които биват събирани, за заразените от COVID-19 и техните социални контакти, няма да бъдат използвани за никакви други цели, освен за ограничаване на разпространението на заболяването.

Но в понеделник парламента на Сингапур заяви, че данните могат да бъдат използвани и за „извършване на наказателни разследвания“.

Близо 80% от жителите на Сингапур са се регистрирали в програмата TraceTogether, която се използва за проследяване на разпространението на COVID-19 и хората, с които са имали пряк контакт заразените от заболяването.

Системата е изначално предвидена да се използва доброволно от потребителите, но скоро след това беше обявено, че ще е необходимо да са регистрирани в нея, за да получат достъп до супермаркетите и дори до работните си места, което на практика означава, че регистрацията в системата е почти задължителна.

Ако някой даде положителна проба за COVID-19, данните позволяват на органите на реда да се свържат бързо с всеки, който е бил в контакт със заразения през последните 14 дни. Това породи опасения относно неприкосновеността на личния живот – страхове, които отекнаха по целия свят, когато други страни пуснаха свои собствени приложения за проследяване на социалните контакти.

За да насърчат хората да се запишат към програмата, властите в Сингапур обещаха, че данните никога няма да бъдат използвани за каквито и да било други цели, като заявиха, че те „никога няма да бъдат достъпни, освен ако потребителят не даде положителна проба за COVID-19 и не стане обект на интерес от екипа за проследяване на социалните контакти“.

Но държавният министър на вътрешните работа Дездмънд Тан заяви парламента в понеделник, че всъщност може да се използва и „с цел наказателни разследвания“, като добави, че „в противен случай данните от TraceTogether трябва да се използват само за проследяване на контакти и за целите на борбата със ситуацията с COVID-19.“

След това декларацията за поверителност на сайта TraceTogether беше актуализирана в същия ден, като заяви, че „Наказателно-процесуалният кодекс се прилага за всички данни под юрисдикцията на Сингапур.“

„Освен това искаме да бъдем прозрачни с гражданите“, се казва в изявлението. „Данните от TraceTogether могат да се използват при обстоятелства, при които безопасността и сигурността на гражданите са засегнати или са били засегнати.“

„Полицейските сили в Сингапур са упълномощени съгласно Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) да получават всякакви данни, включително данни от TraceTogether могат да се използват при обстоятелства, при които безопасността и сигурността на гражданите са засегнати или са били засегнати.“

„Само за наказателни разследвания“

Във вторник министърът на външните работи на страната Вивиан Балакришнан поясни, че не само данните от TraceTogether се използват в случаите на сериозни криминални разследвания.

Той заяви, че съгласно CPC, „други форми на чувствителни данни, като телефон или банкови записи“, също биха имали отмяна на разпоредбите за поверителност в такива случаи.

Г-н Балакришнан добави, че доколкото му е известно, полицията е имала достъп само до данни за проследяване на контактите в случай на разследване на убийство.

Министърът подчерта обаче, че „след като пандемията приключи и вече няма да има нужда от проследяване на контактите, с радост ще прекратим програмата TraceTogether.“

Съобщението от понеделник обаче предизвика някои остри противоречия в социалните мрежи, като хората разкритикуваха правителството, а някои потребители споделиха, че вече са изтрили положението.

„Разочарована съм, но изобщо не съм изненадана“, каза местната журналистка и активистка Кирстен Хан пред Би Би Си. „Това всъщност е нещо, което отчитам като проблем още от ранните данни на TraceTogether – и понякога ми казваха, че съм просто параноична, подкопаваща усилията за борба с COVID-19. Изобщо не се чувствам добре да открия, че съм била права.“

Счупване на общественото доверие

„Хората се чувстват измамени. Правителството ни уверяваше много пъти, че TraceTogether ще се използва само за проследяване на контактите, но сега внезапно добавиха ново предупреждение“, казва анонимен сингапурец пред Би Би Си.

Друг човек е казал пред Би Би Си, че му се иска да изтрие приложението, но ежедневието му би било невъзможно без него.

„Така че просто ще деактивирам достъпа до Bluetooth за TraceTogether отсега нататък, освен ако не трябва да го използвам, за да вляза някъде. Ако приложението не се използва само за проследяване на разпространението на коронавируса, то тогава то носи твърде голяма цена за нашата поверителност.“

Австралийската асоциация за наблюдение на обществените права Digital Rights Watch заяви пред Би Би Си, че е изключително загрижен от новините от Сингапур.

„Това е най-лошият сценарий, за който защитниците на неприкосновеността на личния живот предупреждават от началото на пандемията“, заяви директорката по програмата Люси Крахулкова пред Би Би Си. „Такъв подход ще подкопае общественото доверие в бъдещите здравни реакции и следователно ще попречи и на тяхната ефикасност.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини