Сингапур разглежда възможността за въвеждане на лицензии за хакерите. Всички които се занимават с подобна дейност – от тестерите до криминалистите, ще трябва да преминат специализирано обучение и да получат лицензия за извършването на тази дейност.

Ако този законопроект бъде приет, всички които се занимават с хакерство в рамките на служебните си задължения – разследване на цифрови престъпления, тестване на безопасността и други подобни, ще трябва да се учат на това и да плащат за получаването на лиценза.

По въпросите на информационната безопасност Сингапур се счита за лидер. Тази държава оглавява световните рейтинги, като например Международния индекс по кибербезопасност. Сега Сингапур възнамерява да засили своето влияние в тази област и да въведе лицензии за „бели хакери“ познати още и като етични хакери.

Всички които упражняват подобна дейност, но нямат лиценз, могат да получат затвор до 2 години и глоба до $36 000. Получаването на този лиценз може да се окаже катастрофа за независимите специалисти и малките компании, понеже не само ще трябва да плащат за хартията с лиценза, но и да губят време за изпити, вместо да работят и обслужват своите клиенти.

Сингапур уверено се приближава към една от целите си, а именно, да стане образцова електронна държава – през следващите 4 години страната ще инвестира $1,68 милиарда в цифровата трансформация на своята икономика. В този случай, киберебезопасността играе наистина важна роля.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари